Kinesitherapie bij kaakgewrichtsproblemen

door | jul 4, 2021 | Kinesitherapie

door Emy Van Rode – Gespecialiseerd kinesiste

Naast chronische lage rugpijn zijn kaakgewrichtsproblemen (of gerelateerde pijn) het tweede, meest voorkomende probleem van het bewegingsstelsel. Ondanks dit een veelvoorkomend probleem is, worden mensen steeds doorverwezen naar verschillende zorgprofessionals zoals de huisarts, NKO-specialist, MKA-chirurg, stomatoloog, tandarts,…met vaak geen duidelijke oorzaak of behandeling tot gevolg. Hoe komt het dat dit probleem zo veelvoorkomend is, maar hier nog zo weinig over geweten is?

Simpel! Het is ingewikkeld…

 Laten we eerst even terug gaan naar de basics: De anatomie. De mens heeft twee kaakgewrichten als verbinding tussen de onderkaak en onze schedel. Deze bevinden zich op minder dan een vingerbreedte voor onze gehoorgang. Ook is er een nauwe verbinding met de nekwervels en halsspieren, de mondbodem, het gebit, de tong en de sinussen.

In de medische wereld wordt er gesproken over temperomandibulaire gewrichtsdysfuncties (TMG of TMJ). Wij houden het voor de eenvoud op “het kaakgewricht”.

De samenhang van de kaak met de nek en hals geeft wijdverspreide klachten.

Wanneer er sprake is van kaakpijn of kaakgewrichtsdysfunctie, gaat dit dus vaak gepaard met andere klachten zoals oorpijn, aangezichtspijn, tandpijn, hoofdpijn, nekpijn en zelfs keelpijn. Sommige mensen ervaren een “klik” in het oor, die vaak pijnloos, maar soms juist wél pijnlijk is. Indien het probleem ernstiger wordt, kan dit leiden tot een sterk beperkte mondopening, pijn bij het kauwen of het gevoel dat de kaak blokkeert of uit “de kom” lijkt te gaan. Een heel vervelend gevoel dat problemen geeft bij het praten, eten of slapen.

Last? Bijt eens op je tanden. Of toch maar beter niet?

Tandenknarsen of klemmen! Veel mensen klemmen, vaak onbewust, de tanden gedurende de dag op elkaar of ze doen ’s nachts aan tandenknarsen. Dit geeft op termijn vaak uitgebreide pijnklachten, zeker in een periode van verhoogde emotionele stress of slaapstoornissen.

Wanneer kan een kinesist helpen?

  • Wanneer kaakpijn aanwezig is, of deze samen gaat met één of meerdere symptomen zoals aangezichtspijn, tandpijn, oorpijn, nekpijn en/of hoofdpijn.
  • Als er een pijnlijke “klik” aanwezig is bij het openen van de mond of tijdens het kauwen.
  • Bij een pijnlijke, beperkte mondopening en/of pijn bij het kauwen.
  • Bij tandenknarsen of klemmen (bruxisme) al-dan-niet gerelateerd aan stress
  • Na een operatie van het aangezicht, tandheelkundige ingreep of trauma van het aangezicht/kaak
  • Voor/tijdens/na een orthodontiebehandeling (apparaat, blokjes)

Hoe kan kinesitherapie helpen?

Bij het behandelen van kaakproblemen kijken we naar “the bigger picture”, en focussen we op alle betrokken regio’s en dus niet enkel op het kaakprobleem an sich. Net zoals bij andere klachten is het belang van een gezonde levensstijl met voldoende beweging en goede slaaphygiëne de basis voor de preventie en het behandelen van chronische kaakproblemen.

De behandeling van kaakproblemen gaat verder dan alleen de kaak

  • Het toepassen van spiertechnieken (triggerpunten, stretching, dry needling…) gericht op pijndemping en relaxatie van de kauw-, hals-, mondbodemspieren en de onderkaak
  • Mobilisatie van het kaakgewricht en de nekregio
  • Actieve oefeningen van de kaak en nek
  • Stabilisatie oefeningen van de kaak en nek
  • Bewustwording: Wat is klemmen/tandenknarsen, wat doe ik beter wel/niet?
  • Slaapmanagement
  • Houdingscorrectie
  • Promoten van een gezonde levensstijl

 Nog een laatste boodschap voor de “klemmers” en de “knarsers” onder ons: Keep calm and relax your jaw!

Wie is Emy Van Rode?

Ik ben Emy Van Rode, kinesitherapeut en vanaf 1 augustus manueel therapeut bij Bodypoint. Sinds 2018 heb ik verschillende opleidingen gevolgd rond kaakgewrichtsproblemen. Hierdoor is mijn interesse in dit topic alleen maar gegroeid en tracht ik mij hierin nog meer te specialiseren. Er staan dus zeker nog opleidingen op de planning. Mijn doel is om de bewustwording rond kaakproblemen aan te kaarten en mensen tips aan te bieden om dit zelf te herkennen en aan te pakken. Indien jullie nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, mag je deze zeker mailen naar info@bodypoint.be . Je kan ook (binnenkort) een afspraak maken via de online agenda!