Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

door | feb 7, 2022 | Kinesitherapie

door Emy Van Rode – Kinesitherapeut

Na die eerste positieve zwangerschapstest maak je al snel kennis met het begrip “zwangerschapskwaaltjes”. Je lichaam ondergaat meteen enkele veranderingen en die zorgen al vroeg in de zwangerschap voor ongemakken, bij de ene al wat meer dan bij de andere. Naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaring met een veelvoorkomende klacht, geef ik hier wat toelichting over zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenpijn.

 

Bekkeninstabiliteit?

Veel vrouwen ondervinden tijdens de zwangerschap lage rug- en bekkenpijn, in de volksmond ook wel “bekkeninstabiliteit” genoemd. De wetenschap leert ons echter dat het begrip “instabiliteit” hier niet echt op z’n plaats is omdat er eigenlijk niet zo extreem veel beweging mogelijk is in onze bekkengewrichten (dit is enkel zo na een zwaar trauma of ongeval). Daarom spreekt men nu van zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenpijn. Het kan reeds vroeg in de zwangerschap ontstaan, maar komt vaker voor in de tweede helft van de zwangerschap. Meestal treden de klachten op tussen de 14de en 30ste zwangerschapsweek, maar het kan dus ook vroeger of later.

Hoe ontstaat dit fenomeen juist?

Je zwangere lichaam ondergaat veel veranderingen om een goed nestje te bieden voor de groeiende foetus en om je voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen zijn o.a.

 • hormonaal (productie van relaxine om de gewrichtsbanden te versoepelen, als voorbereiding op de bevalling)
 • toename van het lichaamsgewicht
 • verandering van het lichaamszwaartepunt (meer gewicht ter hoogte van buik en borsten).
 • Meer druk op de bekkenbodem

Je lichaam kan in veel gevallen goed anticiperen op deze veranderingen, maar soms kom je op een punt waar de belasting te groot wordt voor de belastbaarheid. Dit kan tot uiting komen door extra factoren zoals oververmoeidheid, verminderde lichamelijke conditie of zware fysieke activiteiten. Vaak is hier ook sprake van een overprikkeling van het zenuwstelsel, waardoor niet-pijnlijke prikkels als pijnlijk worden ervaren.

Hoe bekkenpijn herkennen?

 • Pijn en stijfheid in de lage rug, de bilregio, de heupen, de onderbuik en de liesstreek. Het kan optreden in één of meerdere van deze regio’s, aan één of beide lichaamshelft(en).
 • Pijn bij wandelen, slenteren en lang staan.
 • Startpijn bij het opstaan uit bed of uit de zetel/stoel
 • Pijn bij steunname op één been
 • Pijn bij het vooroverbuigen en hurken 

 

Voorkomen beter dan genezen?

Het is nog niet bewezen dat je deze zwangerschapskwaal kan voorkomen, maar het is interessant om te weten waar je preventief aan kan werken.

 • Fysieke fitheid voor en tijdens de zwangerschap: Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging is ook voor en tijdens de zwangerschap zeer belangrijk, ook om het risico op andere klachten zoals zwangerschapsdiabetes, spataders, urineverlies,… te verminderen. Blijf ook tijdens de laatste fase van de zwangerschap in beweging!
 • Krachttraining: Activeer de bilspieren!!
 • Bekkenbodemtraining: Het is nuttig om van in het begin van de zwangerschap te starten met bekkenbodemoefeningen (dit geldt ook voor vrouwen die niet zwanger zijn en zelfs mannen!)
 • Bekkenbodem leren ontspannen (een gespannen bekkenbodem zorgt ook voor bekkenklachten)
 • Las voldoende rustperiodes in
 • Ademhalingsoefeningen

 

Mijn persoonlijke ervaring

Tot 29 weken zwangerschap kon ik mijn dagelijkse activiteiten, job en sport zonder pijn uitvoeren. Tot die keer dat het plots niet meer ging. Een zware werkweek met weinig rust, slechte nachten door een schoppende baby, dansen op Nieuwjaar en een wandeling door de velden hebben ervoor gezorgd dat ik plots, van de ene dag op de andere, heel veel last had van bekkenpijn. Gedurende de 2 daaropvolgende weken had ik last van nachtelijke pijn, kon ik niet goed stappen of lang staan, had ik problemen met het aan- en uitkleden, kon ik mijn werk niet meer naar behoren uitvoeren. Ik voelde me echt enorm beperkt. Daar komen nog eens gevoelens van frustratie, onmacht en verdriet bovenop, want “ik kon alles nog en plots kon ik niets”. Als zorgverlener, als kinesitherapeut is dit dan ook enorm pijnlijk. Dankzij mijn oefeningen en de hulp van kinesitherapie en osteopathie (bedankt collega’s) was ik na 4 weken eindelijk aan de beterhand en kon ik weer beter functioneren, ondanks de zwaardere zwangerschapsweken. Herken je jezelf in dit verhaal? Praat erover met je gyneacoloog, huisarts, vroedvrouw of kinesitherapeut. Laat je helpen en begeleiden. Maak een afspraak bij een zorgverlener, neem voldoende rust, zorg goed voor je lichaam en geest en doe dagelijks aan oefeningen.

 

Enkele interessante accounts om te volgen

Wie is Emy Van Rode?

Ik ben Emy Van Rode, kinesitherapeut en manueel therapeut bij Bodypoint. Ik ben op dit moment zwanger van mijn eerste kindje. Zoals je hierboven kon lezen, reageerde ook mijn lichaam op de veranderingen door mijn zwangerschap.

Indien jullie nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, mag je deze zeker mailen naar info@bodypoint.be .