Na het winteruur, de winterdip?

door | nov 18, 2021 | Psychologie

door Sanne Van Crombruggen – Psycholoog

Na het winteruur, de winterdip?

Enkele weken geleden werden we beloond met een extra uurtje slaap maar tegelijkertijd kregen we er meteen de kortere dagen cadeau bij. Deze aanpassing aan een nieuw ritme en donkerdere dagen, vraagt voor veel mensen gewenning. Soms kan de aanpassing zelfs zo groot zijn dat er sprake is van een winterdip.

Wat veroorzaakt een winterdip? De belangrijkste aanleiding is een gebrek aan daglicht. Hierdoor maakt ons lichaam meer melatonine aan. Dit is het hormoon dat je slaperig maakt als het donker wordt. Minder licht staat gelijk aan meer melatonine dat op zijn beurt een meer slaperig gevoel geeft.

Aan wat kan je een winterdip herkennen?

 • Vermoeidheid en grotere slaapbehoefte
 • Sombere gevoelens
 • Concentratieproblemen
 • Verhoogde prikkelbaarheid
 • Toegenomen eetlust (vooral naar comfortfood toe)
 • Minder behoefte aan sociale contacten
 • Minder kunnen genieten

 

Hoe ga je best om met een winterdip of, meer algemeen, met deze periode?

 • Ga naar buiten, liefst ’s morgens vroeg bij het eerste daglicht. Dit bevat veel blauw licht, wat de melatonine afremt en je extra wakker maakt. Niet veel tijd ’s ochtends? Het kan al voldoende zijn van je raam open te gooien en zo te profiteren van de eerste stralen licht die je ogen binnenvallen.
 • Spendeer zoveel mogelijk tijd in de natuur. De stap naar buiten kan misschien moeilijk zijn, maar achteraf voel je je herboren en meer robuust. Het is bewezen dat zelfs een korte tijd in de natuur goed is voor ons gemoed en onze mentale en fysieke gezondheid. Dus doe die dikke warme trui aan, trek die wollen sokken omhoog en maak die wandeling van 20 minuten in de natuur. Het kan al een groot verschil maken.
 • Beweeg en je raadt het al… liefst ook buiten. Hierdoor maakt je lichaam endorfines aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Probeer bijvoorbeeld een nieuwe wintersport dan sla je meteen 3 vliegen in één klap: je bent buiten, je neemt deel aan een sociale activiteit en je doet je workout!
 • Nog zo’n klassieker: Eet gezond en drink voldoende water.
 • Zorg voor leuke vooruitzichten en plan toffe activiteiten Misschien is die nieuwe hobby of workshop wel iets om naar uit te kijken? Test het maar eens uit!
 • Zorg dat je voldoende slaapt ’s nachts. Vermijd dutjes overdag.
 • Focus op de dingen doorheen de dag die je vreugde geven of waar je dankbaar voor bent. Verander je mindset over de winter. In de Scandinavische landen zijn er verschillende manieren om op een ludieke en charmante manier om te gaan met de winter. Wat vind jij leuk aan de winter? Koken, lezen, musea, café,…? Start met wat je het meeste aantrekt tijdens de winter en bekijk het verder van daar uit.
 • Blijf voldoende geconnecteerd met de mensen die dichtbij jou staan. Nodig mensen bij je thuis uit voor een warme chocolademelk, ga samen naar een match kijken,… Creëer samen gezellige en leuke momenten!

 

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Check regelmatig in bij je vrienden en familie, zeker wanneer je bij hen symptomen opmerkt. Tot slot nog een vleugje Scandinavische wijsheid:

 

“There is no such thing as bad weather, only bad clothes”.

 

Heb je het gevoel hebt dat je klachten ernstiger worden? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je andere vragen? Laat maar weten!

 

Sanne Van Crombruggen

Psycholoog

 

Bronnen:

Wie is Sanne Van Crombruggen?

Wouter

Ik ben Sanne, afgestudeerd in de psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Naast het nodige verkennen van de problemen of klachten, vind ik dat er zeker ook ruimte mag zijn voor oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Daarom volg ik momenteel de opleiding oplossingsgerichte therapie. Mijn doel is je zo goed mogelijk terug op weg te helpen en te focussen op wat er voor jou belangrijk is. Dit alles met veel zorg, zonder oordeel en in alle vertrouwen. Maak je afspraak via sanne@bodypoint.be

 

Meer weten over Sanne?