Overbelastingsletsels van de knie

door | apr 6, 2022 | Kinesitherapie, Training

door Maxime Verscheure – Kinesist

Overbelastingsblessures van de knie: zo frequent dat het normaal is?

Ben je een fervente sporter of ben je maar nog net beginnen sporten? Dan bestaat de kans zeker dat je al eens last aan de knie hebt gehad. Dit kan voor frustraties en fysieke ongemakken zorgen. 
In deze blog wil ik je een inzicht geven in het ontstaan en de meest voorkomende overbelastingsblessures van de knie. Vervolgens ga ik je uitleggen hoe je best met dit soort knieklachten omgaat.

ONTSTAAN

Overbelastingsblessures aan de knie komen meestal voor bij sporten waarbij de knieën aan een grote impact worden blootgesteld, bijvoorbeeld bij het lopen spelen van basketbal. De pijn uit zich meestal in een vervelende zeurende pijn aan de voorkant, binnenkant of buitenkant van de knie. Soms is deze pijn stekend of scherp. 

ENKELE VOORBEELDEN

  1. ITB-syndroom = Iliotibiale band syndroom
Het ITB-syndroom wordt ook wel ‘runners knee’ genoemd. Door herhaaldelijke belasting aan de knie komt er irritatie rond de knie aan de zijkant. Mogelijk wrijft een peesblad te veel over het botuitsteeksel van je bovenbeen aan de zijkant van de knie, waardoor er pijn aan de buitenkant van de knie wordt ervaren. Deze overbelastingsblessure komt vooral voor bij lopers.
2. Patellofemoraal pijnsyndroom
Patellofemorale pijn wordt ervaren net onder of rondom de knieschijf. Het komt vooral voor bij tieners en jongvolwassenen, vaker bij meisjes dan bij jongens. Het ontstaan van het patellofemoraal pijnsyndroom is onduidelijk waardoor het lichaam altijd in de volledigheid bekeken moet worden.
3. Jumpers knee = patellapeestendinopathie
Bij een jumpers knee wordt de pijn onder de knieschijf gevoeld, op de patellapees. Door veel te  springen komt er repetitief een grote belasting op de pees. Dit kan zorgen voor een geïrriteerde en pijnlijke patellapees.
ERMEE OMGAAN
Wanneer je een overbelastingsblessure hebt moet je in het eerste geval je lichaam wat rust geven. Dit betekent dat je de activiteiten die voor pijn zorgen voor enige tijd best afbouwt. In die periode is het belangrijk dat je je lichaam dus niet verder overbelast maar ook niet onderbelast. Hierbij is een kinesitherapeut belangrijk om gerichte oefeningen te geven die je knie optimaal belasten. 
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zal de kinesitherapeut onderzoeken welke gewrichten niet de gewenste mobiliteit hebben en welke spiergroepen te zwak zijn. Dit zorgt ervoor dat zwakke schakels in je lichaam worden aangepakt om zo het risico op latere overbelastingsblessures zoveel mogelijk te reduceren. 

Wie is Maxime Verschuere?

Wouter

Ik ben Maxime Verschuere, sinds 1 september kinesist bij Bodypoint. Van kinds af aan ben ik al gebeten door sport, wat mijn keuze om kinesitherapie te gaan studeren mee gestuurd heeft. Overbelastingsletsels zijn letsels die ik in mijn jonge carrière als kinesist al frequent tegenkwam. Hoewel we er steeds meer over weten, komen ze niet minder voor. Als jullie over dit topic vragen hebben mogen jullie mij er zeker over aanspreken.

 

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!