Depressie

door | jun 6, 2022 | Psychologie

door Sanne Van Crombruggen – Psycholoog

Eerste hulp bij depressieve klachten. Hoe gaat het nu écht met u?

Onze mentale gezondheid heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. In 2018 rapporteerde 10% van de Belgen depressieve klachten te hebben. Eind vorig jaar was dit getal gestegen tot 15% volgens de gezondheidsenquête van het Belgisch Instituut voor Gezondheid Sciensano. Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar kregen het extra lastig. Depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren: recente gebeurtenissen, persoonlijke kenmerken, voorgeschiedenis en biologische factoren. Het essentiële mechanisme wordt nog niet goed begrepen, wel weten we dat met medicatie en psychotherapie een effectieve behandeling mogelijk is. Een hindernis hierbij is echter het taboe dat rond depressie en mentale problemen in het algemeen hangt. Het zorgt ervoor dat mensen nog vaak hun klachten verbergen en moeilijk de weg vinden naar hulp. Dit bracht mij tot de vraag: wat kunnen wij als omgeving betekenen voor mensen die worstelen met deze donkere wolk?

Hoe herken je een depressie?

Last van één van de volgende verschijnselen, gedurende minimaal 2 weken:

 • Sombere stemming
 • Verlies van interesse en plezier

Daarnaast last hebben van één of meer van onderstaande symptomen:

 • Vermoeidheid, verlies van energie
 • Schuldgevoelens en gevoelens van waardeloosheid
 • Gewichtstoename of -verlies
 • Slaapstoornissen
 • Terugkerende doodsgedachten
 • Verminderde concentratie, besluitloosheid
 • Rusteloosheid of geremdheid
Wat kan ik betekenen voor mijn omgeving?

Gezien de hoge cijfers is de kans immers groot dat jij iemand kent met depressieve klachten. Misschien denk je zelfs nu aan iemand: een goede vriend, familielid, partner? Wat kan je in dat geval dan voor die persoon betekenen? Enkele richtlijnen om je op weg te helpen:

 • Informeer je over depressie: zo kan je beter begrijpen wat een depressie met iemand doet. Volgende video schetst een duidelijk beeld: https://www.youtube.com/watch?v=vA2b0_Plwbk
 • Bied ondersteuning door bijvoorbeeld betrokkenheid en belangstelling te tonen of je hulp aan te bieden. Neem eventueel bepaalde taken over zonder hierin te overdrijven. Het is belangrijk dat de persoon met depressieve klachten ook zelf nog verantwoordelijkheden kan opnemen.
 • Moedig de persoon aan om beroep te doen op professionele hulp. Een huisarts is hier vaak het eerste aansprekingspunt.
 • Luister zonder te oordelen en toon begrip. Laat advies achterwege.
 • Tot slot: draag zorg voor je eigen grenzen.

Heb je zelf het gevoel hebt dat je klachten of gedachten ernstiger worden? Spreek iemand in je nauwe omgeving aan of contacteer gerust je huisarts.

Heb je andere vragen? Laat maar weten!

Sanne Van Crombruggen

Psycholoog

Bronnen:

 • depressiehulp.be
 • Eos Wetenschap Psyche en Brein – dossier depressie (nr 1 – 2021, p 50-59)

Wie is Sanne Van Crombruggen?

Wouter

Ik ben Sanne, afgestudeerd in de psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Naast het nodige verkennen van de problemen of klachten, vind ik dat er zeker ook ruimte mag zijn voor oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Daarom volg ik momenteel de opleiding oplossingsgerichte therapie. Mijn doel is je zo goed mogelijk terug op weg te helpen en te focussen op wat er voor jou belangrijk is. Dit alles met veel zorg, zonder oordeel en in alle vertrouwen. Maak je afspraak via sanne@bodypoint.be

Meer weten over Sanne?