Covid 19: Wat kan je zelf doen?

door | okt 20, 2022 | KPNI, Voeding

door David Impanis – KPNI Therapeut

COVID, wat kan je zelf doen?

Het coronavirus is spijtig genoeg terug zeer actueel: stijgende besmettingscijfers, meer ziekenhuisopnames en een piek die verwacht wordt in de loop van de maand november. Daarnaast is er natuurlijk nog de eeuwige discussie over het vaccin, wel of niet, maar hier gaan we het nu niet over hebben. Waar we het wel over gaan hebben, is wat u nu al zelf kan doen om het coronavirus buiten te houden en ervoor te zorgen dat, wanneer het toch zou binnenkomen, het virus beperkt blijft in zijn reactie.

De Barrières

Ons immuunsysteem zit fantastisch in elkaar. Wellicht één van de meest vergeten componenten van ons immuunsysteem is onze barrière. De barrières zijn onze eerstelijnsverdediging. We spreken hier over onze huid, neus, mond, longen, darmen,…. Als deze verdediging optimaal werkt, hebben virussen al een pak minder kans om binnen te komen. Daarom is dit ook het eerste waar we op kunnen inzetten. 

We delen graag wat tips over hoe we onze darmen kunnen wapenen tegen het virus. De darmen zijn immers, na onze huid, de grootste barrière en een belangrijke spiegel voor de rest van ons lichaam. 

Antinutrienten, zoals lectinen, saponinen en fytinezuur, die we vinden in granen, bewerkt voedsel en frisdranken hebben een nefaste invloed op de gezondheid van onze darmen.

Wil je graag dat je darmmicrobioom in optimale staat is en een solide eerstelijnsverdediging vormt, dan is het eten van voldoende vezels via groenten en fruit een heel goed begin. 

Daarnaast zijn er enkele vitaminen en mineralen (2), die we makkelijk kunnen terugvinden in onze voeding, cruciaal voor een optimale barrière: 

 • Vitamine C:
  • Verhoogt collageensynthese in onder andere de huid en darmwand
  • Bronnen:  citrusvruchten, paprika’s, zwarte bessen, spruiten, groene kool
 • Zink:
  • Nodig voor de structuur en functie van zogenaamde tight junctions. Dit zijn eiwitstructuren die onze cellen van de darmwand bij elkaar houden. 
  • Bronnen: Schaal- en schelpdieren, lijnzaad, pijnboompitten, cacao, rundvlees, lever
 • Vitamine D: 
  • Essentieel voor het aanmaken van de tight junctions.
  • Bronnen: Zonlicht, vette vis (zalm, makreel), eieren, zuivel

Fig1: werking van Vit C, D en Zink op Tight Junctions. (João et al 2020)

Wat als het virus voorbij de barrière geraakt?

Wanneer je in aanraking komt met het virus, en het er toch in slaagt om voorbij de eerste lijnsverdediging te geraken, kunnen we ook nog inzetten op een volgende fase van verdediging. Het is belangrijk om ook hierop pro-actief in te zetten om te vermijden dat je ziek wordt.

Eens een virus in onze cellen geraakt, kan het zich gaan vermenigvuldigen en gaan we ziek worden. Een virus kan in een een cel komen door zich te binden aan de receptoren van deze cel. Zij gebruiken dit als een soort ingangspoort. Wil je graag zoveel mogelijk proberen een virus buiten te houden, dan kan je trachten deze receptoren af te dekken met andere stoffen waardoor de toegangspoort voor het virus is afgesloten. 

Enkele van de voornaamste receptoren dat Sars-Cov2 gebruikt zijn: ACEII, HSPG, GRP78  en NRP-1. 

Welke stoffen kunnen we gebruiken om deze receptoren af te dekken en waar kunnen we ze vinden?

Lactoferrine is bijvoorbeeld een stof die zich kan binden op de HSPG-receptor (3). Het is een lichaamseigen stof die oa in hoge mate in moedermelk terug te vinden is. Dit wordt aangemaakt in onze darm en immuuncellen. We kunnen de productie hiervan stimuleren door veel te bewegen en meer bepaald High Intensity Training. Daarnaast heeft Lactoferrine ook een sterke antivirale werking doordat het zich kan binden aan het bekende spike-protein van het corona-virus.


Fig2: werking van Lactoferrine op receptoren (Mattar et al 2021)

De ACEII-receptor is misschien wel de meest gevoelige receptor voor Sars-Cov2. Deze kunnen we bezetten met flavanoïden (6). Dit zijn natuurlijke bestanddelen van planten en geven bijvoorbeeld kleur aan groenten en fruit. Voor ons zijn ze voornamelijk van nut voor hun sterke anti-oxidantieve werking.  Naast groenten en fruit, bevatten bvb noten, thee, chocolade en rode wijn ook flavanoiden.

Het aantal GRP78 receptoren kunnen we verminderen door het gebruik van curcuma en het stofje EGCG (4) dat we terugvinden in groene thee. Deze heeft dan nog eens een dubbele functie doordat het de opname van Zink versterkt, welke op zijn beurt een antivirale werking heeft.

Als laatste hebben we dan de NRP-1 receptor  (5) die we kunnen remmen met het stofje Quercetine (7) dat we onder andere vinden in look en ui. Deze heeft, net als EGCG, ook een positieve invloed op de opname van Zink.

Conclusie

Wil je het virus zo weinig mogelijk kans geven moet je voldoende (intensief) bewegen, eat the rainbow (= varieer in groenten en fruit), eet uit de zee (Zink) en vermijd teveel granen en ultra bewerkt voedsel. 

Zoals Hippocrates reeds schreef “Let food be thy medicine, and let medicine be thy food.”

Heeft u vragen hoe dit in de praktijk kan omzetten of andere vragen rond voeding en gezondheid. Neem gerust contact op of maak HIER een afspraak.

Bronnen:

 1. Hoffmann, M., Pöhlmann, S. Novel SARS-CoV-2 receptors: ASGR1 and KREMEN1. Cell Res 32, 1–2 (2022). 
 2. José João, et al. Zinc, Vitamin D and Vitamin C: Perspectives for COVID-19 with a Focus on Physical Tissue Barrier Integrity. Frontiers in Nutrition 7 2022
 3. Mattar EH et al. Natural resources to control COVID-19: could lactoferrin amend SARS-CoV-2 infectivity? PeerJ. 2021 Apr 14;9:e11303
 4. Allam L et al. Targeting the GRP78-Dependant SARS-CoV-2 Cell Entry by Peptides and Small Molecules. Bioinform Biol Insights. 2020 Oct 21;14:1177932220965505.
 5. Gudowska-Sawczuk M, Mroczko B. The Role of Neuropilin-1 (NRP-1) in SARS-CoV-2 Infection: Review. J Clin Med. 2021 Jun 24;10(13):2772. 
 6. Muchtaridi M et al. Natural Flavonoids as Potential Angiotensin-Converting Enzyme 2 Inhibitors for Anti-SARS-CoV-2. Molecules. 2020 Sep 1;25(17):3980.
 7. Alshawaf E et al. Discovery of natural products to block SARS-CoV-2 S-protein interaction with Neuropilin-1 receptor: A molecular dynamics simulation approach. Microb Pathog. 2022 Sep;170:105701.

Wie is David Impanis?

Wouter

Ik ben David, gepassioneerd door alles wat te maken heeft met voeding, sport en gezondheid . De laatste jaren is het mij alsmaar duidelijker geworden welke invloed levensstijl heeft op onze gezondheid en ben ik mij hier verder in gaan verdiepen. Zo ben ik terecht gekomen bij de de KPNI wat staat voor Klinische Psycho Neuro Immunologie.  Dit is een gestaag groeiende wetenschap die bestudeert hoe het lichaam als een geheel functioneert en hoe het eigenlijk komt dat we ziek worden of niet meer herstellen. Concreet betekent dit voor u dat we op zoek gaan naar de oorzaak en niet enkel het symptoom. 

De patiënten die ik behandel zijn meestal mensen die al een tijdje met een klacht of ziektebeeld rondlopen en hier geen antwoord op vinden. Dit kan gaan van metabole aandoeningen (diabetes type 2, hoge bloeddruk, insulineresistentie) naar chronische ziekten/klachten (Crohn, Colitis, reuma, fybromyalgie, artritis, huidaandoeningen) en zoveel meer. Ik ga ervan uit dat elk probleem gedoemd is om opgelost te worden. 

Meer weten over David?

Maak een afspraak met David!