Ademhalingstherapie bij zuigelingen en jonge kinderen

door | dec 4, 2022 | Kinesitherapie

door Liesa Daelemans – Kinesitherapeute

Inleiding

Het is weer de tijd van het jaar. De wind treedt op, de bladeren vallen van de bomen, de temperatuur daalt… snotteren maar! Luchtweginfecties doen de ronde.
Bij zuigelingen is het vaak moeilijk in te schatten wat de ernst van zo’n infectie kan zijn, hoe je het herkent en wat je best kan doen om de kwaaltjes te verlichten. RSV is de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen. Daarom nemen we dit virus in de blog van deze maand onder de loep en lichten we toe hoe een kinesitherapeut bij aanhoudende klachten zoals veelvuldig hoesten, reutelen en piepen kan helpen.

Wat is RSV?

RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus. Het virus komt zo veel voor, dat bijna ieder kind ermee besmet is geweest tegen de tijd dat het drie jaar oud is. RSV komt gedurende het hele jaar voor, maar vooral in de wintermaanden. De overdracht van RSV is meestal door nauw contact met een volwassene die gewoon verkouden lijkt te zijn en is het dus moeilijk om te voorkomen dat je baby besmet wordt.

Hoe kan je RSV herkennen?

De meeste baby’s hebben een onschuldige luchtweginfectie als reactie op het virus die niet te onderscheiden is van een gewone verkoudheid. Meestal gaat het om geen ernstige infectie van het RSV en beperken de symptomen zich vaak tot een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms een oorontsteking. Het is echter altijd raadzaam om je huisdokter te raadplegen indien je je zorgen maakt en/ of als de symptomen zich uitbreiden (zoals een zware ademhaling, diep en regelmatig hoesten, koorts enzoverder).

Behandeling bij een lichte infectie

Je kan wanneer jouw baby zo’n infectie doormaakt ook zelf wat dingen doen om de symptomen van een lichte infectie te verlichten. Zo kan je de neus regelmatig vrijmaken, je baby vaak (in kleine hoeveelheden) laten drinken en de kamer goed laten verluchten.

Kinesitherapie bij RSV of lichte luchtweginfecties

Kinesitherapie is aangewezen bij baby’s of jonge kinderen indien de symptomen blijven aanslepen of wanneer het kindje zelf veel moeite heeft met het ophoesten van de slijmen.

Slijmen in de luchtwegen zijn de oorzaak van het piepen en reutelen van de ademhaling, het hoesten, enzoverder. Daarom moeten ze worden opgelost en/ of opgehoest. Maar als ze dik zijn en zich laag in de luchtwegen bevinden is dat heel moeilijk voor iedereen maar zeker voor jonge kinderen. In deze optiek kan een kinesitherapeut ondersteuning bieden bij het losmaken en ophoesten van de (diepliggende) slijmen.

De kinesitherapeut zal starten door te voelen waar de slijmen vooral aanwezig zijn (diepe luchtwegen, linker of rechter long,…). Vervolgens zal de behandeling bestaan uit drainage van de luchtwegen en technieken die de ventilatie in de luchtwegen optimaliseren.

Bij alle technieken die gebruikt worden, gaan we de ademhaling passief insturen door de borstkas te verkleinen (uitademen) met de handen van de therapeut. Dit doen we eventueel in combinatie met het bouncen (ritmisch op en neer gaan) op een zitbal. Zo zal de baby/het kind rustig worden en zal het zijn ademhaling vaak beter laten begeleiden op het ritme.
Door de kinderen dieper te laten inademen kan de lucht tot achter de slijmprop komen. Door ze daarna (versneld) te laten uitademen, kunnen we de slijmen zich laten verplaatsen om ze uiteindelijk te kunnen ophoesten tot in de mond. Zo krijgen we de longblaasjes en luchtwegen vrij.

We proberen met voorzorg de aanpak af te stemmen van kind tot kind en proberen op zoek te gaan naar de technieken die het beste resultaat opleveren. Sommige baby’s vinden de behandeling fijn, andere dan weer wat minder. Het gebeurt dat je kindje begint te wenen tijdens de behandeling. Dat is vaak niet zo fijn voor de ouders om te zien maar het is goed om weten dat de behandeling daardoor juist béter zal werken. Je kindje zal door te wenen goed diep inademen en zo zullen de slijmen nog beter omhoog kunnen komen en zal het bijgevolg sneller verlicht zijn van de symptomen.

 

Mocht je na deze blog nog met vragen zitten, aarzel zeker niet om ons te contacteren voor meer uitleg!

Wie is Liesa Daelemans?

Wouter

Als kinesist met specialisatie manuele therapie ben ik bijzonder geïnteresseerd in revalidatie bij ‘musculoskeletale’ klachten. Dit zijn klachten (bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen, pijn, krampen of stijfheid) ten gevolge van een dysfunctie van de spieren, pezen, ligamenten, zenuwen of gewrichten. Mijn therapieaanpak bestaat uit een combinatie van bewegingsadvies, manuele manipulatie, het lichaam mobiliseren en activeren via oefeningen. Met creativiteit en enthousiasme hou ik de behandelingen afwisselend en interessant!

Mijn doel is uiteindelijk om het lichaam opnieuw optimaal te laten bewegen en te laten functioneren, waarbij de patiënt weer controle ervaart over zijn lichaam en zijn zelfredzaamheid vergroot.

Ik ben een kinesiste met een hart voor mensen, die bovendien veel belang hecht aan de wetenschap. Zo volg ik regelmatig bijscholingen om mijn deskundigheid up-to-date te houden en de laatste ontwikkelingen in de vingers te krijgen. Op dit moment volg ik de specialisatie tot osteopate.

Meer weten over Liesa?

Maak een afspraak met Liesa!