Voedingsvezels: Gezondheid gaat door de darm

door | sep 18, 2023 | KPNI

door Emilie Vandermaeten – Diëtiste en Personal Coach

Ik ben Emilie, personal trainer in Bodypoint en daarnaast net afgestudeerd als erkend diëtist. Binnenkort kan je bij mij ook terecht voor voedingsbegeleiding. Vandaag schrijf ik over voedingsvezels, die een belangrijk stukje vormen van een gezond voedingspatroon.

Voedingsvezels hebben heel wat voordelen voor je gezondheid in petto. Ze dragen bij tot een goede spijsvertering en verminderden het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Een vezelrijke maaltijd zorgt voor een langere verzadigd gevoel. De behoefte aan vezels voor een volwassene bedraagt ongeveer 30 gram per dag. Toch eten de meeste mensen te weinig vezels. In deze blog lees je meer over vezelrijke voeding.

Wat zijn vezels

Vezels is een verzamelnaam voor een groep koolhydraten die in tegenstelling tot suiker en zetmeel niet door onze dunne darm verteerd of opgenomen wordt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de oplosbare en niet-oplosbare vezels. De oplosbare vezels worden gefermenteerd door de bacteriën in de dikke darm. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld lijnzaad, uien, chiazaad, …
Daarnaast zijn de niet-oplosbare vezels noodzakelijk voor vochtbinding en zorgen voor een soepele ontlasting. Zo kunnen de darmen geprikkeld worden tot bewegen om ervoor te zorgen dat het voedsel de darmen kan verlaten.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn diverse gezondheidseffecten van vezels onderzocht. De meeste onderzoeken keken naar de verbanden de effecten van het eten van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vezels. Er bestaan namelijk ook voedingsmiddelen waaraan vezels worden toegevoegd, denk maar aan zuivelproducten. De effecten kunnen dus verschillen naargelang de vezelsoort.

Voedingsvezels bieden bescherming tegen constipatie, fistels en darmkanker. Ze bevorderen een vlotte stoelgang maar enkel op voorwaarde dat je voldoende drinkt omdat de vezels zonder voldoende vochtinname geen optimale werking hebben.  

Het eten van vezels verhindert de opname van cholesterol in de darm. Vezels hebben dus een cholesterolverlagende werking en verminderen daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Daarnaast worden vezelrijke voedingsmiddelen ook langzamer verteerd wat er voor zorgt dat je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt.

Naast alle gezondheidsvoordelen zorgt het eten van vezels er ook voor dat je een voller gevoel hebt. Vezelrijke voeding is daarom een belangrijk deel van ons gezond voedingspatroon. 

Voeding

Fabrikanten zijn niet verplicht om het vezelgehalte op een etiket te vermelden. Toch lezen we vaak ‘bron van vezels’. Wanneer dit vermeld wordt bevat het voedingsmiddel tenminste 3 gram vezels per 100 gram. Wanneer er ‘rijk aan vezels’ staan, geldt dat een product tenminste 6 gram vezels per 100 gram moet bevatten. Je hoeft dus zeker niet enkel af te gaan op deze etiketvermelding want vezels zitten ook sowieso in volkorenproducten, groenten en fruit, peulvruchten en noten, pitten en zaden.

Met deze tips kan je alvast aan de slag met vezelrijke voeding:

  • Eet volgens de voedingsdriekhoek van Gezond Leven, dan zit je zeker goed.
  • Vervang witte voedingsmiddelen door een volkorenvariant om meer vezels binnen te nemen. Dit kan je doen door witte voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst,… te vervangen door de volkorenvariant.
  • Eet voldoende groenten. Zorg ervoor dat je warme maaltijd zeker voor de helft uit groenten bestaat. Eet bij je broodmaaltijd standaard ook een stuk groente.
  • Eet geregeld als tussendoortje eens een handje noten.

Meer tips kan je deze maand terugvinden op onze sociale media.

Wie is Emilie Vandermaeten?

Emilie

Emilie Vandermaeten, studeerde in 2019 af in de opleiding Sport en Bewegen. Emilie is als personal coach werkzaam in Bodypoint en daarnaast actief in de tenniswereld. In 2023 haalde ze haar diploma als diëtiste.

 Tijdens mijn opleiding, Sport & Bewegen, ontwikkelde ze zich als een coach, trainer en ondernemer. In 2020 verdiepte ze zich in een extra opleidingstraject in Personal Training aan Aventuz Academy. Emilie helpt je doelen bereiken op vlak van beweging en voeding. Dit altijd met de balans van een gezonde levensstijl in het achterhoofd.

Meer weten over Emilie?

Maak een afspraak met Emilie!