Osteopathie
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele behandelvorm waarbij op een unieke manier naar het lichaam wordt gekeken en de mens in zijn geheel benadert. Op basis van een zeer grondige kennis van de menselijke anatomie, fysiologie, neurologie en biomechanica probeert de osteopaat inzicht te krijgen in de verschillende processen die het lichaam uit balans kunnen brengen en zo klachten kunnen veroorzaken.
Binnen de osteopathie is ons voornaamste doel om het zelfgenezend vermogen van de patiënt te herstellen. Elk lichaam beschikt namelijk over de functie om het lichaam terug in balans te brengen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een wondje, een virale infectie of een overbelasting vanzelf kan genezen Dat zelfregulerend proces proberen we met een osteopatische behandeling te stimuleren.
Door bijvoorbeeld een trauma, ontsteking, overbelasting, een bepaalde ziekte, maar ook door stress, de levensstijl of emotionele problemen, kan het lichaam uit balans geraken met mogelijk (functionele) gevolgen. Door een bepaald symptoom van iemand in een groter geheel te plaatsen, proberen we inzicht te krijgen in alle processen (neurologisch, mechanisch, vasculair, metabool) die gaande zijn in het lichaam.
Om dit zelfregulerende vermogen optimaal te laten functioneren, gaan we als osteopaat de beweeglijkheid en elasticiteit van alle weefsels in het lichaam proberen te verbeteren. Een optimale beweeglijkheid zorgt voor een goede circulatie van lichaamsvloeistoffen en een goed functionerend zenuwstelsel.
Hoe werkt een osteopaat?
Er wordt altijd gestart vanuit een grondig vraaggesprek om jouw klacht in beeld te brengen. Daarna volgt een (bewegings)onderzoek om na te gaan vanwaar jouw klacht kan komen, en om inzicht te krijgen in jouw volledige lichaam.
Aangezien we als eerstelijns-therapeut werken, zullen we ook steeds een safety-onderzoek uitvoeren om zeker te zijn dat er geen contra-indicaties zijn om veilig te kunnen behandelen. Bij twijfels wordt dit steeds besproken met, of word je doorverwezen naar jouw huisarts.
Daarna ontwikkelen we een uniek en op maat gemaakt behandelplan dat gericht is op het aanpakken van de specifieke problemen en met als doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Dit plan kan meerdere sessies omvatten, afhankelijk van de aard en ernst van het probleem..
De behandeling zelf bestaat uit een reeks zachte, manuele technieken die erop gericht zijn de bewegingsvrijheid te herstellen, de doorbloeding te verbeteren en spanning te verlichten.
Dit doen we onder meer aan de hand van mobilisaties (langzame, gecontroleerde bewegingen), manipulaties (snelle, precieze bewegingen, ook wel ‘kraken’ genoemd), viscerale manipulaties (technieken gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid en functie van de inwendige organen, myofasciale release (technieken gericht op het ontspannen van fascia (bindweefsel) en spieren in het hele lichaam) en craniosacrale therapie (zachte manipulatie van de schedel en het heiligbeen).
Naast de manuele behandeling kan een osteopaat advies geven over houding, beweging, en levensstijlveranderingen om verdere klachten te voorkomen.
Door deze holistische en gepersonaliseerde benadering kan een osteopaat een breed scala aan gezondheidsproblemen effectief behandelen.
Voor wie en wat is osteopathie geschikt?
Osteopathie is geschikt voor het behandelen van klachten bij volwassenen, kinderen, baby’s, (top)sporters en zwangere vrouwen.
Voorbeelden waarvoor je terecht kan bij een osteopaat:
- Klachten van de wervelkolom (nek, bovenrug, lage rug)
- Maag- en / of darmproblemen (reflux, maagpijn, obstipatie, diarree)
- Zwangerschapsklachten, bekkeninstabiliteit
- Langdurige sportblessures
- Oorsuizen, duizeligheid
- Hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn)
- Aangezichtspijn
- Keelpijn, heesheid, pijn bij het slikken
- Gewrichtsklachten (schouder, knie, …)
- Whiplash en andere klachten na een trauma
- Uitstralende pijn in arm of been
- (chronische) vermoeidheidsklachten
- Stressklachten, burnout
- Cranio- sacrale therapie
Dit is slechts een greep uit de klachten waarmee je terecht kan bij een osteopaat. Heb je hierover vragen of twijfel je of je met jouw klacht bij een osteopaat terecht kan, aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.
Wat is het verschil tussen een osteopaat en een kinesist?
Over het algemeen kan worden gesteld dat osteopaten een ander ‘denkkader’ hanteren dan kinesitherapeuten. Een kinesist zal zich meer richten op revalidatie en het herstellen van specifieke lichamelijke functies, terwijl een osteopaat voornamelijk als doelstelling heeft om het evenwicht in het hele lichaam te herstellen met een brede benadering van de gezondheid. Een osteopaat zal zich voornamelijk buigen over een vage of lastige klacht die je zelf niet echt kan thuisbrengen, een acute blokkade of klachten die reeds jaren aanslepen.
Kinesisten zullen gebruikmaken van oefentherapie en manuele technieken. Bij de osteopaat zal je voornamelijk worden behandeld met manuele mobilisaties en manipulaties en krijg je adviezen. De samenwerking tussenbeide (en met andere zorgtakken) werkt optimaal met gemeenschappelijke dossiers in een groepspraktijk als die van Bodypoint Londerzeel. Wens je nog meer informatie over het verschil tussenbeide, neem dan gerust contact op of check deze blog die dieper ingaat op het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie.
Voor wie en wat is osteopathie geschikt?
Weinig mensen, inclusief andere zorgverstrekkers, weten in België wat osteopathie is. En dat is in andere landen vaak anders. En dit is niet echt te verwonderen, want osteopathie is als medisch beroep vrij ‘nieuw’ in België. Zo zijn hier nog maar sinds 50 jaar osteopaten aan ’t werk. Omdat het beroep nog zo nieuw is, is het de laatste jaren enorm geëvolueerd, wat resulteert in een grote variëteit aan opleidingen van osteopaten onderling, en van ‘rijpere’ t.o.v. ‘recentere’ osteopaten. Daardoor wordt osteopathie al vlug omschreven als een alternatieve geneeswijze. En dat is jammer, want zo krijgt men de indruk dat osteopaten in een grijze ‘abracadabra’ zone werken. Maar niets is minder waar… de technieken die we toepassen als osteopaat zijn gebaseerd vanuit de Westerse geneeskunde en zijn gesteund op een brede kennis van anatomie, biomechanica, pathologie en embryologie van het lichaam. Op die manier wordt osteopathie eerder bekeken als complementaire geneeskunde, als een deskundige schakel in de ketting van zorgverstrekkers. In België is osteopathie nog maar gedeeltelijk erkend, in andere landen staat de erkenning al veel verder.
Benieuwd of osteopathie iets voor jou kan betekenen?