Osteopathie: Wat doet een osteopaat?

door | okt 7, 2023 | Kinesitherapie, Osteopathie

door Liesa Daelemans – Kinesiste en Osteopaat (i.o.)

Het team van Bodypoint groeit aan een sneltempo…
Onze multidisciplinaire groepspraktijk verrijkt zich telkens met nieuwe gezichten, gemotiveerde therapeuten met elk zijn of haar specialisme uit verschillende zorg-takken.

De meeste van onze patiënten kennen de Bodypoint praktijk voornamelijk als ‘die praktijk met al die kinesisten’. We merken dat onze patiënten met recht en rede nieuwsgierig zijn naar welke zorg-takken nog vertegenwoordigd zijn in onze praktijk.
(spoiler: naast zes kinesisten werken er nog twee personal trainers, een KPNI-therapeut en een psycholoog in de praktijk. Meer informatie vind je op de website)
We helpen je graag om af en toe in onze maandelijkse blog een specialisme concreet uit te leggen, te vertellen hoe ze te werk gaan en wie er terecht kan.

Omdat onze kinesist Liesa Daelemans haar laatste jaar osteopathie aan het afronden is hopen we bij deze een antwoord te formuleren op de vraag:

‘Maar wat is dat nu eigenlijk, nen osteopaat?’


Hoe werkt een osteopaat?

‘Een osteopaat is een kraker.’ althans, zo luidt het in de volksmond.
Er schuilt wel degelijk een zekere waarheid in. Zo kan het gebeuren dat een osteopaat tijdens de behandeling bijvoorbeeld een gewricht van de wervelzuil manipuleert mét bijbehorende ‘krak!’.
Maar als je weet dat een behandeling meestal zo’n 45 minuten duurt en een osteopaat bijvoorbeeld kiest om 5 minuten te spenderen aan het manipuleren of kraken, schiet er nog een groot deel van de behandeling over…

Osteopathie is een behandelvorm waarbij op een unieke manier naar het lichaam wordt gekeken.
Op basis van een zeer grondige kennis van de menselijke anatomie, fysiologie, neurologie en biomechanica probeert de osteopaat inzicht te krijgen in de verschillende processen die het lichaam uit balans kunnen brengen en zo klachten kunnen veroorzaken.

Een osteopaat probeert vat te krijgen op wat er écht speelt in je lijf, wat er écht schuilt achter jouw gezondheidsklachten. Met deze brede, unieke kijk op het lichaam probeert de osteopaat jouw specifieke klacht of symptoom te plaatsen in het grotere geheel.
We bekijken en behandelen het lichaam volgens de volgende principes:

  • Holisme

In ons lichaam kan elk lichaamsdeel invloed uitoefenen op andere delen, in goede of kwade zin. Een fysieke klacht kan dus veroorzaakt worden door een probleem elders in het lichaam waar je op dat moment niet per sé klachten voelt.

Zo kan bijvoorbeeld reflux gelinkt worden aan een gespannen middenrif. Of pijn in de lage rug kan uitgelokt worden door een veranderd wandelpatroon onder invloed van een probleem in de heup, knie of voet. Je kan een stijve middenrug hebben met een slechte vertering als oorzaak. Men kan hoofpijn ervaren bij scoliose en ga zo maar door…

Elke patiënt wordt altijd bekeken binnen zijn specifieke context, hij is meer dan het symptoom waarvoor hij in de wachtzaal zit.

 

  • Het zelfgenezend vermogen

Ons lichaam is continu aan het werk om in een optimale en gezonde toestand te verkeren. Zo zal het in staat zijn problemen in het lichaam op te lossen door bijvoorbeeld een ontstekingsproces, genezing, compensaties… Wanneer het lichaam hier echter niet in slaagt ontstaat er disfunctie of een letsel.

Als osteopaat helpen wij het lichaam om dit prachtige zelfgenezende vermogen optimaal te gebruiken. De behandeling heeft in de eerste plaats als doel het immuunsysteem te reactiveren en de doorbloeding en bezenuwing te verbeteren.

 

  • Doorbloeding

Ons doorbloedingssysteem functioneert als de aan- en afvoerbuizen van ons lichaam. Zuurstof en voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen worden aangeleverd aan de cellen, de afvalproducten moeten dan weer worden verwijderd. Een verstoorde doorbloeding kan zorgen voor verzuring van het weefsel waardoor na verloop van tijd klachten kunnen ontstaan. Een osteopaat zal tijdens de behandeling aan de hand van manuele technieken deze doorbloeding trachten te optimaliseren.

 

  • Functie en structuur

De specifieke vorm van een lichaamsstructuur zal bepalen welke functie ze kan uitvoeren. Zo kan een bal alleen rollen en moet je een kubus vooruit schuiven of kantelen. Omgekeerd kan ook een probleem van buitenaf invloed hebben op de structuur. Door bijvoorbeeld een langdurige verkeerde belasting kan je kraakbeenschade hebben, door verminderde doorbloeding kan je last hebben van een peesontsteking enzoverder…
Tijdens een osteopatische behandeling proberen we de verminderde beweeglijkheid zoveel mogelijk te herstellen. Zo helpen we het lichaam te structurele schade te vermijden en opnieuw het zelfgenezend vermogen een duwtje in de rug te geven!

‘ Find it, fix it and leave it alone’
Dr. Andrew Taylor Still, grondlegger van de osteopathie

Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor het behandelen van klachten bij volwassenen, kinderen, baby’s, (top)sporters en zwangere vrouwen.

Voorbeelden waarvoor je terecht kan bij een osteopaat:

  • Klachten van de wervelkolom (nek, bovenrug, lage rug)
  • Maag- en / of darmproblemen (reflux, maagpijn, obstipatie, diarree)
  • Zwangerschapsklachten, bekkeninstabiliteit
  • Langdurige sportblessures
  • Oorsuizen, duizeligheid
  • Hoofdpijn (migraine, spanningshoofdpijn)
  • Keelpijn, heesheid, pijn bij het slikken
  • Gewrichtsklachten (schouder, knie, …)
  • Whiplash en andere klachten na een trauma
  • Uitstralende pijn in arm of been
  • (chronische) vermoeidheidsklachten
  • Stressklachten, burnout
  • Cranio- sacrale therapie

Wat is het verschil tussen een kinesist en een osteopaat?

Over het algemeen kan worden gesteld dat kinesitherapeuten zich meer richten op revalidatie en het herstellen van specifieke lichamelijke functies, terwijl osteopaten een bredere, holistische benadering van de gezondheid hebben en proberen het evenwicht in het hele lichaam te herstellen.
Kinesisten zullen gebruikmaken van oefentherapie en manuele technieken. Bij de osteopaat zal je voornamelijk op tafel worden behandeld met manuele mobilisaties en manipulaties en krijg je adviezen. De samenwerking tussen beide (en met andere zorgtakken) werkt optimaal met gemeenschappelijke dossiers in een groepspraktijk als die van Bodypoint.

 

Is osteopathie alternatieve geneeskunde?

Door het gebrek aan een duidelijke definitie en omdat het medisch beroep volgens de wet nog niet erkend is, wordt osteopathie al vlug omschreven als een alternatieve geneeswijze. En dat is jammer, want zo krijgt men de indruk dat osteopaten in een grijze ‘abracadabra’ zone werken. Maar niets is minder waar, uit onderzoek blijkt dat patiënten hun osteopaat en zijn kennis zien als een aanvulling op de mogelijkheden die het reguliere circuit (arts, podoloog, kinesitherapeut, psycholoog…) biedt. Op die manier wordt het eerder bekeken als complementaire geneeskunde, als een deskundige schakel in de ketting van zorgverstrekkers.
Je kan een 4- of 5- jarige deeltijdse opleiding osteopathie volgen wanneer je reeds een diploma ‘Master of Science’ op zak hebt als arts of kinesitherapeut.

 

Bij wie kan je terecht?

Onze kinesist Liesa Daelemans studeert eind dit jaar af in Antwerpen aan de International Academy of Osteopathy (Buckingham New University). Ondertussen combineert zij tijdens behandelingen haar kennis vanuit de kinesitherapie met die van de osteopathie, afhankelijk van de aard van de klachten van de patiënten. Er wordt indien nodig doorverwezen (zoals steeds) naar andere therapeuten of specialisten in de omgeving. Contacteer Bodypoint gerust voor meer informatie.

 

 

 

Wie is Liesa Daelemans?

Emilie

Ik ben Liesa Daelemans, sinds 2019 kinesiste bij Bodypoint en osteopate in opleiding.

Ik ben een kinesist met een hart voor mensen, die bovendien veel belang hecht aan de wetenschap. Zo volg ik regelmatig bijscholingen om mijn deskundigheid up-to-date te houden en de laatste ontwikkelingen in de vingers te krijgen. Op dit moment volg ik de specialisatie tot osteopate.

Mijn doel is uiteindelijk om het lichaam opnieuw optimaal te laten bewegen en te laten functioneren, waarbij de patiënt weer controle ervaart over zijn lichaam en zijn zelfredzaamheid vergroot.

Meer weten over Liesa?

Maak een afspraak met Liesa!