Oefentherapie bij lage rugklachten

door | nov 3, 2023 | Kinesitherapie, Training

door Maxime Verschuere – Kinesist

Oefeningen voor lage rugpijn

 

één van de vorige blogs ging over ‘Lumbago’. Collega Liesa had het daarin over de mogelijke oorzaken ervan en wat je er tegen kan (laten) doen. Als je Liesa’s blog aandachtig hebt gelezen, weet je dat oefentherapie een belangrijke component is in de aanpak van lage rugklachten. Ik ga er in deze blog verder op in.

 

Waarom oefentherapie bij lage rugklachten?

De eerste reactie van veel mensen bij het voelen van lage rugpijn is het nemen van rust. Het is echter belangrijk dat dit geen platte rust is maar wel ‘relatieve rust’. Dit betekent dat er best wordt bewogen binnen de pijngrenzen (lees: het is oké als je bij het bewegen lichte last voelt). Dit wordt aangeraden omdat inactiviteit vaak juist voor meer pijn zorgt en het herstel hiermee wordt vertraagd.

Oefentherapie kan de volgende gunstige effecten hebben op lage rugpijn:

* Versterken van de (romp)spieren.

* Verbeteren van de coördinatie tussen de spieren.

* Verbeteren van de lichaamsdoorbloeding.

* Verbeteren van de flexibiliteit.

* Pijnverlichting.

* Preventie voor rugpijn in de toekomst.

 

Wat voor oefentherapie bij lage rugklachten?

Welk soort oefentherapie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van de klachten en het profiel van de patiënt. Door een uitgebreid eerste gesprek en onderzoek zal de kinesitherapeut een behandelplan opstellen. De aard van de rugklachten kan acuut zijn. Bij dit soort klachten kan het in het begin pijnlijk zijn om te bewegen. Dit wil echter niet zeggen dat je niet meer mag bewegen. Probeer bij acute rugklachten te focussen op de dingen die je wel nog kan en niet pijnlijk zijn (bijvoorbeeld wandelen of rustig fietsen). Ook lichte stretchoefeningen kunnen in de acute fase nuttig zijn.

Wanneer de klachten minder worden is het belangrijk om de oefentherapie hieraan aan te passen. Hiervoor wordt binnen de kinesitherapie vaak gewerkt met ‘graded exposure’ en ‘graded activity’. ‘Graded exposure’ is een behandelstrategie waarbij bewegingen die als pijnlijk worden aanzien stapsgewijs en gecontroleerd worden uitgevoerd. Deze aanpak is gebaseerd op het gegeven dat pijn en pijntoename niet automatisch betekenen dat er schade aan het lichaam optreedt. Bij ‘graded activity’ worden activiteiten stap voor stap opgeschaald in tijd, aantal en zwaarte. Deze activiteiten kunnen dagdagelijkse activiteiten, oefeningen of sportspecifieke zaken zijn. Wat voor oefentherapie wordt er net gebruikt bij lage rugklachten? Wel, meerdere wegen leiden naar Rome. Zoals eerder aangehaald is het afhankelijk van de aard van de klachten en het profiel van de patiënt. De meest gebruikte vormen van oefentherapie zijn mobilisatie en stretch oefeningen, krachttraining, coördinatie- en controle oefeningen en conditietraining. Om deze blog te eindigen wil ik nog een aantal misvattingen omtrent lage rugpijn duiden.

 

Misvattingen omtrent lage rugklachten.

‘ Ik heb rugklachten omdat ik een zwakke rug heb’

Ik zou het zeker geen zwakke rug noemen. Een rug is een zeer sterke en solide structuur. Kijk maar is wat een gewichtheffer ermee kan doen. Maar soms kan een banale beweging ervoor zorgen dat er iets in de rug schiet. Dit komt meestal door een verstoring van de coördinatie en slechte interactie tussen verschillende spieren die de rug en lichaam stabiliseren. Alleen je rug- en buikspieren trainen is niet voldoende. De focus zal onder andere ook moeten liggen op het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit van de rug- en buikspieren.

‘ Een scan is nodig om de oorzaak van mijn lage rugklachten te weten te komen’

Wie al eens medische beeldvorming heeft laten nemen kan er van meespreken. Op het verslag van de scan staat heel veel, waarbij zo goed als alles ‘chinees’ is voor de patiënt (als de patiënt een leek is in de (para)medische wereld). De zaken die op zo een radiologisch verslag staan kunnen de oorzaak van de pijn verklaren. Bijvoorbeeld: een duidelijke hernia op een bepaald niveau in de rug die te linken valt met de uitstraling in het been van de patiënt. Maar in de meerderheid van de gevallen zijn radiologische bevindingen niet rechtstreeks te linken met de symptomen van de patiënt. Bij mensen zonder lage rugklachten zien we op medische beeldvorming ook heel wat ‘abnormaliteiten’, terwijl ze helemaal geen pijn hebben. Dat wijst op een slechte relatie tussen beeldvorming en klachten. De meeste radiologische bevindingen kunnen niet ongedaan worden gemaakt. Het is belangrijk om te focussen op zaken die wel veranderd kunnen worden en een invloed hebben op lage rugklachten, zoals oefeningen/sport, slaap, stress, levensstijl.

 

Hiervoor kan je bij Bodypoint terecht, waar we samenwerking tussen verschillende disciplines hoog in het vaandel dragen. Heb je vragen? Aarzel niet om één van onze teamleden te contacteren.

Wie is Maxime Verschuere?

Emilie

Ik ben Maxime Verschuere, een van de kinesisten en sinds 2021 deel van Bodypoint in Londerzeel.

Als sportliefhebber hoefde ik niet lang na te denken over mijn studiekeuze. Balsporten beschouw ik als een echte passie. Zelf speel ik actief tennis, padel en golf.

Rugklachten zijn veel voorkomende klachten bij mijn patiënten. Een persoonlijk en doelgerichte behandeling staan voor mij ten alle tijde centraal. Zo tracht ik met iedere patiënt een zo optimaal mogelijk revalidatieproces na te streven.

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!