Samenwerken voor optimaal herstel

door | apr 18, 2024 | Kinesitherapie, Osteopathie

door Liesa Daelemans – Kinesiste en Osteopaat (i.o.)

Samenwerken voor optimaal herstel:

Het belang van bedachtzaamheid omtrent medische beeldvorming bij lage rugpijn

 

Inleiding

In onze vorige blogs bespraken we al uitvoerig de klacht ‘lage rugpijn’, namelijk over hoe vaak het voorkomt, waarom je beweging kan zien als een goeie (eerste) aanpak en wat een lumbago betekent. We weten als kinesitherapeuten bij Bodypoint dan ook hoe groot de impact van lage rugpijn kan zijn op het dagelijks leven van onze patiënten.

Wanneer iemand klaagt van lage rugpijn maakt die persoon in kwestie zich vaak wel wat zorgen, en dat is begrijpelijk… We hebben namelijk al vaak genoeg gehoord over ‘den hernia’ van de buurman, ‘de artrose’ van een goede vriend of ‘de reuma’ van de moeder, met alle kwaaltjes die dit met zich kan mee brengen tot gevolg.
Echter, elke patiënt die sukkelt met lage rugpijn moet altijd individueel bekeken en onderzocht worden.

Allereerst start de zoektocht meestal bij de huisarts. Die zal met een paar klinische testen een eerste indicatie krijgen van waar de rugpijn zijn oorsprong kan vinden. Maar de arts zal bij het stellen van de diagnose daarom zeker niet elke keer medische beeldvorming (MRI, RX, echo…) voorschrijven, hoewel deze scans waardevolle informatie kunnen bieden. Maar waarom is dit zo…? 

 

Enkele redenen waarom bedachtzaamheid omtrent medische beeldvorming belangrijk is:

  1. Voorkomen van ‘overdiagnose’ en ‘overbehandeling’:
    Medische beeldvorming kan afwijkingen laten zien die niet noodzakelijk gerelateerd zijn aan de symptomen van de patiënt. Hierdoor bestaat het risico op ‘overdiagnose’, wat kan leiden tot onnodige behandelingen of ingrepen die niet gunstig zijn voor de patiënt. Zo zal er bij de meeste doorsnee 40-jarige (gezonde) personen wel iets afwijkend te zien zijn (zoals facetartrose) wanneer er een scan wordt gemaakt, zonder dat die daarom klachten heeft die overeenstemmen met die bepaalde afwijking.
  2. Psychologische impact:
    Afwijkende beelden van een scan (die niet altijd per sé gerelateerd zijn aan de symptomen), kunnen bij sommige patiënten angst en stress veroorzaken. Dit kan hun herstelproces negatief beïnvloeden en leiden tot onnodige zorgen en onzekerheden.
  3. Minimaliseren van stralingsblootstelling:
    Veel vormen van medische beeldvorming, zoals röntgenfoto’s en CT-scans, omvatten blootstelling aan ioniserende straling wat bepaalde risico’s met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op kanker bij herhaalde blootstelling. Het is daarom belangrijk om deze potentiële risico’s te minimaliseren door scans enkel te laten plaatsvinden wanneer de potentiële voordelen opwegen tegen de gezondheidsrisico’s. 
  4. Beperken van kosten en belasting:
    Medische beeldvorming kan duur zijn en hoge kosten met zich meebrengen voor zowel de patiënt als het gezondheidszorgsysteem. Daarom is het extra aangewezen medische beeldvorming enkel te laten plaatsvinden wanneer ze echt noodzakelijk zijn.

 

Wanneer is het dan wel aangewezen om een scan te laten nemen?

Een arts zal beeldvorming voorschrijven bij bepaalde soorten symptomen gerelateerd aan de lage rugpijn. Dit om de ernst van het probleem in kaart te brengen, een probleem te bevestigen of eerder uit te sluiten.
Als kinesitherapeuten werken we als schakel in de gezondheidszorg hier met grote omzichtigheid aan mee. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld reeds in behandeling is voor lage rugpijn en plots klaagt van ‘extra’ symptomen (zoals uitstraling, voosheid, tintelingen, krachtverlies…) zullen wij dit doorgeven aan jouw behandelende arts zodat deze eventueel beeldvorming kan voorschrijven indien die dit nodig acht.

Door samen te werken kunnen we op die manier de meest geschikte aanpak voor elke individuele patiënt bepalen om ervoor te zorgen dat zij de best mogelijke zorg krijgen door een effectief behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op de unieke behoeften van elke patiënt. Als kinesitherapeuten streven wij ernaar om een patiënt van de lage rugpijn te verlossen met een conservatieve aanpak zoals oefentherapie en manuele therapie, ook indien een operatie (nog) niet noodzakelijk is.

Wie is Liesa Daelemans?

Emilie

Ik ben Liesa Daelemans, sinds 2019 kinesiste bij Bodypoint en osteopate in opleiding.

Ik ben een kinesist met een hart voor mensen, die bovendien veel belang hecht aan de wetenschap. Zo volg ik regelmatig bijscholingen om mijn deskundigheid up-to-date te houden en de laatste ontwikkelingen in de vingers te krijgen. Op dit moment volg ik de specialisatie tot osteopate.

Mijn doel is uiteindelijk om het lichaam opnieuw optimaal te laten bewegen en te laten functioneren, waarbij de patiënt weer controle ervaart over zijn lichaam en zijn zelfredzaamheid vergroot.

Meer weten over Liesa?

Maak een afspraak met Liesa!