Blood Flow Restriction Training: Bodyhacking tijdens de revalidatie

door | okt 4, 2021 | Kinesitherapie, Training

door Maxime Verscheure – Kinesist

BLOOD FLOW RESTRICTION TRAINING (BFRT): DE ULTIEME BODYHACK.

WAT IS BFRT?

Bij BFRT wordt er gewerkt met een cuff/band die tijdens oefeningen rond het bovenbeen of bovenarm wordt gespannen. Deze cuff is te vergelijken met een bloeddrukmeter en wordt opgeblazen tot een individueel bepaalde druk. Deze druk zorgt ervoor dat je bloedtoevoer naar de spieren verminderd wordt. Door de verminderde bloedtoevoer krijgen de spieren minder zuurstof, waardoor ze sneller gaan verzuren en de opbouw van spierkracht en spiermassa gefaciliteerd wordt.

 

WAT IS HET EFFECT VAN BFRT?

Met BFR is trainen aan 20- 40% van je maximale belasting genoeg om een toename in spierkracht en spiermassa te realiseren. Zonder BFR moet er aan minstens 70% van je maximale belasting getraind worden om een toename in spierkracht en spiermassa te verkrijgen. Door BFRT te gebruiken kan er dus aan een lagere belasting worden getraind in plaats van tegen een hoge belasting en zonder BFR, met hetzelfde resultaat. Zo ‘hacken’ we als het ware ons lichaam. 

 

VORMEN VAN BFRT

  1. Passieve BFR (P-BFR):

Bij deze vorm wordt er tijdens de BFR geen oefening gedaan. Dit is geschikt voor patiënten die op dat moment ook niet in staat zijn om een oefening uit te voeren, bijvoorbeeld door immobilisatie of een operatie. Wetenschappelijke literatuur heeft aangetoond dat deze vorm preventief kan gebruikt worden om het verlies aan spierkracht en spiermassa tegen te gaan.

  1. Actieve BFR (A-BFR):

Bij deze vorm zal er BFR worden gebruikt tijdens een inspanning. Dit kan bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen of roeien tegen een lage weerstand. Er wordt een lichte toename van spierkracht en spiermassa beoogd.

  1. Weerstand BFR (W-BFR):

Bij deze vorm zullen er oefeningen met BFR gecombineerd worden. Dit is de zwaarste vorm van BFR die voor de grootste toename van spierkracht en spiermassa zal zorgen. Verzuring zal vast en zeker optreden. No pain no gain!

IS BFRT VOOR MIJ?

BFR kan van pas komen wanneer een patiënt geen zware belasting aankan maar de opbouw van spierkracht en spiermassa toch een behandeldoel is. Het kan dus ideaal zijn voor personen na een operatie. Bijvoorbeeld na een voorste kruisband reconstructie, breuk, hechting, prothese, kraakbeenlijden etc. Ook als er geen operatieve ingreep heeft plaatsgevonden kan BFRT zijn nut bewijzen, bijvoorbeeld bij spier- of peesblessures, artrose, spierziekte etc.

 

BFRT kan in principe bij iedereen worden toegepast. Er gelden echter enkele contra-indicaties. Daarom gaat je kinesitherapeut vooraleer er voor het eerst met BFRT wordt getraind een vragenlijst overlopen. Aan de hand van de informatie die uit deze lijst wordt gehaald zal je kinesitherapeut een beslissing maken om BFRT al dan niet te gebruiken, al dan niet in samenspraak met je (huis)arts.

Hoe ziet dat er uit in de praktijk?

In de onderstaande video tonen we je enkele manieren waarop blood flow restriction training in de revalidatie kan toegepast worden. 

Wie is Maxime Verschuere?

Wouter

Ik ben Maxime Verschuere, sinds 1 september kinesist bij Bodypoint. Van kinds af aan ben ik al gebeten door sport, wat mijn keuze om kinesitherapie te gaan studeren mee gestuurd heeft. BFRT is de afgelopen jaren een ‘hot topic’ geworden binnen de wereld van de kinesitherapie. Daarom had ik voor het schrijven van mijn thesis gekozen voor het onderwerp: ‘de veiligheid van BFRT’. Hierdoor heb ik mijn kennis rond BFRT kunnen verruimen en mijn doel is om mij er de komende jaren nog in te verdiepen. Ik ben ervan overtuigd dat BFRT voor bepaalde patiënten een belangrijke aanvullende waarde kan zijn tijdens het revalidatieproces. Als jullie over dit topic vragen hebben mogen jullie mij er zeker over aanspreken.

 

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!