Blessurepreventie: Is meten weten?

door | mei 9, 2022 | Kinesitherapie, Sport, Training

door Wouter Verdickt – Kinesist

Blessurepreventie. Is meten weten?

Blessurepreventie = hot topic

Een blessure is nooit fijn en kan je echt uit je lood slaan. Je was nu net goed aan het trainen voor dat zomerseizoen van de tennis. Of je was net op dreef naar je eerste 10 km lopen. Of je was net goed aan het werken om dat lichaam klaar te krijgen om aan het zwembad te leggen.
Dan uit je ritme gehaald te worden door een blessure, is echt balen.

Daarom is blessurepreventie een hot topic. Door gericht te trainen op je zwaktes, zou je blessures kunnen vermijden. Nu, laat me al eerlijk zijn: vermijden kan je niet. Je kan altijd pech hebben. De kans op blessures verlagen, kan je wel.

Is meten weten? Meten is weten! Maar wat weet je?

Vooraleer je je zwaktes kan kennen, moet je data hebben. Dé vraag is: welke data verzamel ik en wat haal ik eruit? Alleszins: hoe meer je meet, hoe meer je zou kunnen vinden. Het is dan belangrijk om niet van elk kleinste detail een hoofdzaak te maken maar de puntjes te verbinden om zo in kaart te brengen wat de grootste werkpunten zijn. Dit kan bijvoorbeeld een krachttekort, een gebrek aan mobiliteit of een coördinatieprobleem zijn, maar ook bijvoorbeeld je techniek in je sport.

Wat je specifiek moet meten hangt af van de sport en het doel.
Wil je deze zomer veel tennissen, dan is het belangrijk om te zien hoe zowel je benen als armen bewegen.
Wil je een marathon lopen? Dan wordt het ook belangrijk om jouw trainingsbelasting te tracken.

Om dit voor alle voorbeelden volledig uit de doeken te doen, gaan we te lang bezig zijn en haken jullie ongetwijfeld af met lezen. Ik werk het dus even in meer detail uit, voor een sport die ik zelf op dit moment graag doe: lopen.

Loopscreening: zien, horen, voelen. Gelukkig niet proeven en rieken.

Hoewel de geur van jouw zweet een overbelasting zou kunnen verraden, focussen we vooral op de eerste drie zintuigen.

Kracht

Om een idee te hebben van je spierbalansen in het lichaam, voelen (en meten) we hoeveel kracht je hebt en bepaalde spiergroepen. Aan hogere snelheden (sprinter, kortere afstanden) gaan je spieren anders werken dan aan lagere snelheden. Door de krachten te meten en deze info te combineren met jouw doel, komen we te weten of je voor sommige spieren wat meer oefeningen moet doen.

Mobiliteit

Als loper moet je niet zo soepel zijn als een danser. Toch heb je een bepaalde souplesse nodig, of je nu sprint of lange afstand loopt. Bij lange afstanden neem je kortere passen, maar ga je meer bewegingen doen. Wanneer je spieren dan té gespannen staan of je gewrichten niet soepel genoeg zijn, kost het andere spieren meer energie om die weerstand te overwinnen. Bij sprint zet je grotere stappen en moet je spier aan hoge snelheid dus een grotere beweging maken. Verder is het voor alle lopers belangrijk dat je tenen (en dan vooral de eerste) soepel genoeg is. Dat is namelijk de teen waar je het meest op afduwt.

Coördinatie en techniek

Een sterke spier is niets wanneer ze niet kan samenwerken met de andere spieren. In onze screening doen we daarom enkele basiscontrole taken. Verder filmen we je aan verschillende snelheden op de loopband. Op die manier kunnen we zien of een mogelijke techniekfout vergroot of verkleint bij het versnellen.

Wist je dat ik doorheen mijn kiné-carrière bijna evenveel lopers zag die last kregen door té traag te lopen dan lopers die last kregen door boven hun snelheidslimiet te gaan?

Impact en trainingsbelasting

Dat laatste weetje heeft vooral te maken met de impact en trainingsbelasting. Een meer ervaren loper gaat vaak aan een (voor zijn lichaam) efficiëntere snelheid lopen. Diezelfde ervaren loper, heeft mogelijk ook al meer voeling met zijn trainingsbelasting en gaat daardoor beter kunnen doseren. Een niet-ervaren loper heeft soms de neiging om (ikv basisconditie) traag te lopen en daar vooral de duurtijd op te bouwen. Aan een te traag tempo loop je echter minder efficiënt wat voor je absorbtie een hogere werkdruk geeft. Vergelijk het met een dagje shoppen vs een stevige wandeling. Van die stevige wandeling ga je zeker je benen ook voelen, maar van slentershoppen kan je echt ‘kapot’ zijn.

Of licht dat laatste gewoon aan mijn shopmindset?

Hoe dan ook: via moderne technologie (RunEasi) kunnen we meten hoe die impact en shockabsorbtie bij jou loopt!

Connecting the dots

Eens we al die data hebben, start de interpretatie. Zien we bijvoorbeeld een bepaald krachttekort in je heup, slaat je knie naar binnen bij het gaan zitten, zakt je bekken weg bij het lopen en heb je een hogere impact aan die heup? Dan kan het wel eens zijn dat de kracht in de heup de oorzaak is van je overbelasting.

Heb je echter een ‘foutloze’ screening maar zien we dat jouw links-rechts impact wijzigt na een uur lopen omdat je vroeger een blessure had, dan is het mogelijk belangrijk om enerzijds je algemene uithouding op te drijven maar ook om je oefeningen voor de eerder geblesseerde kant in vermoeidheid op te trainen!

Wie is Wouter Verdickt?

Wouter-Marathon

Ik ben Wouter Verdickt, kinesitherapeut en nu bijna 5 jaar zaakvoerder bij Bodypoint.

Als kinesitherapeut ben ik het lopen als sport beginnen appreciëren. Ik kom zelf initieel uit de zwemsport. Zwemmen is echter met mijn drukke agenda niet de meest tijdsefficiënte sport. Daarom zocht ik iets dat ik vlot tussen de patiënten door kon doen.

Het begon met opbouwen naar die eerste 10 km, daarna 10 Miles. In september 2021 liep ik mijn eerste (en voorlopig enige) marathon. Dit jaar focus ik zelf vooral op het verder uitdiepen van mijn basis, maar wie weet volgt er nog een tweede marathon.

 

Meer weten over Wouter?

Maak een afspraak met Wouter!