Lumbago

door | mei 8, 2023 | Kinesitherapie

door Liesa Daelemans – Kinesist, Osteopate (i.o.)

Lumbago (‘Lumbus’, lende of lage rug + ‘algos’, pijn)

Wat is een lumbago?

Mensen klagen wel eens van een ‘lumbago’ of van ‘het verschot’, maar wat is het precies?
Een lumbago is een verzamelnaam voor verschillende soorten lage rugpijn en kan bij iedereen voorkomen, of je nu een zittende of een fysieke job hebt.
Bij een lumbago spreken we van hevige, blokkerende pijn in de lage rug die meestal opkomt na het maken van een bruuske beweging. Een plotse pijnscheut resulteert in spierpijn, krampen en stijfheid en bemoeilijkt het bewegen. De pijn kan ook uitstralen naar de benen, billen of lies.

Wat is de oorzaak?
Meestal ligt er een onderliggende oorzaak aan de basis van een lumbago, maar die is vaak verschillend.
Het probleem kan komen vanuit:

  • De rug: artrose, discus hernia, stenose, een verrekking van een ligament …
  • De spieren: een overbelasting of juist zwakte van de rug- en buikspieren
  • Een orgaan: nieren, darmen, maag, lever… kunnen zorgen voor rugpijn
  • Bekken: bekkeninstabiliteit (bv door zwangerschap), blokkade van het bekken…
  • Disbalans elders in het lichaam: beenlengteverschil, scoliose, oud voetletsel…
  • Psychosociale belasting: stress, angst, depressie, burn-out…

Een lumbago kan acuut maar ook chronisch (>3 maanden) zijn wanneer de pijn lang aanhoudt, afgewisseld met goede periodes.

 

Wat kan je zelf doen?

Blijven bewegen binnen de pijngrenzen is noodzakelijk, wandelen kan bijvoorbeeld wonderen doen. Bij hevige, acute rugpijn kunnen pijnstillers en het verwarmen van de spieren helpen. Probeer de eerste dagen hef- en tilwerk te vermijden. Indien de klachten niet vanzelf over gaan kan je best de huisarts contacteren. Die zal mogelijk doorverwijzen naar een kinesist en/of naar een radioloog voor beeldvorming.

 

Wat is de rol van de kinesitherapeut bij het herstel van een lumbago?

Het doel van de behandeling ligt aanvankelijk op het verminderen van de pijn die door lumbago wordt veroorzaakt. We starten met het achterhalen van de mogelijke oorzaak van jouw rugpijn. We luisteren naar jouw verhaal en starten daarna met een uitgebreid onderzoek.

Daarna zal jouw individueel behandelplan bestaan uit:

 

    • Manuele therapie:

Zachte behandelingstechniek waarbij pijnverlichting en het opheffen van blokkades centraal staan. De gewrichten worden gemobiliseerd, fascia en spieren worden losgemaakt. Indien nodig wordt er door middel van een snelle, versnelde maar pijnloze beweging (‘manipulatie’) een kleine correctie uitgevoerd.

      • Oefentherapie en ergonomie:
        Wanneer de pijn minder is starten we rustig met het opbouwen van pijnvrije oefeningen. Daarbij zal je mobiliteit verbeteren, heb je minder of geen pijn meer bij bewegen en versterk je jouw lichaam ter preventie van een nieuwe lumbago. Zo krijg je opnieuw vertrouwen in je eigen lichaam en krijg je controle over jouw rugpijn, ook in de toekomst.

 

We volgen na elke behandeling op of we verbetering zien of niet en indien nodig sturen we je terug naar (een gespecialiseerde) arts.

 

In onze praktijk zijn kinesitherapeuten Emy Van Rode (Manueel therapeut, specialist in hoofdpijn en kaakproblemen) en Liesa Daelemans (Manueel therapeut, 3e jaar student Osteopathie) gespecialiseerd in de aanpak bij lage rugpijn.

 

Is dit probleem herkenbaar voor jou en/ of heb je vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de praktijk voor meer informatie. Afspraken zijn makkelijk te consulteren via de online agenda via de website.

 

 

 

Wie is Liesa Daelemans?

Liesa

Ik ben Liesa Daelemans, sinds 2019 kinesiste bij Bodypoint en osteopate in opleiding.

Ik ben een kinesist met een hart voor mensen, die bovendien veel belang hecht aan de wetenschap. Zo volg ik regelmatig bijscholingen om mijn deskundigheid up-to-date te houden en de laatste ontwikkelingen in de vingers te krijgen. Op dit moment volg ik de specialisatie tot osteopate.

Mijn doel is uiteindelijk om het lichaam opnieuw optimaal te laten bewegen en te laten functioneren, waarbij de patiënt weer controle ervaart over zijn lichaam en zijn zelfredzaamheid vergroot.

Meer weten over Liesa?

Maak een afspraak met Liesa!