Enkelverstuiking. Hoe zorg je voor optimaal herstel?

door | jun 8, 2023 | Kinesitherapie, Sport, Training

door Maxime Verschuere – Kinesist

Enkelverstuiking, hoe zorg je voor optimaal herstel?

Wat is een enkelverstuiking?

Enkelverstuikingen (of enkeldistorsies) zijn vaak voorkomende blessures. Ze kunnen zowel bij het sporten of tijdens het dagelijks leven ontstaan. Het is een letsel van de gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd. Een enkelverstuiking ontstaat als de enkel te ver in een bepaalde richting kantelt. Hierbij geraken de gewrichtsbanden van de enkel beschadigd of zelfs volledig gescheurd. Meestal is de beschadiging aan de buitenzijde door het naar binnen klappen van de enkel.

Wat zijn de symptomen?

De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn, afhankelijk van de ernst en ontstaansmechanisme van het trauma. Vaak spreekt men van een graad 1,2 of 3 letsel. Bij een graad 1 letsel is er een overrekking van de vezels geweest en zijn de bijkomende klachten eerder beperkt. Graad 2 en 3 komen voor bij een trauma met grotere impact, hierbij zijn de ligamenten respectievelijk gedeeltelijk of volledig gescheurd met ook meer uitgesproken symptomen als gevolg.

De symptomen kunnen zijn:

 • Plotse scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel
 • Zwelling
 • (Blauwe) verkleuring
 • Functioneel verlies: moeite met steunname/ stappen
 • Gedaalde kracht
 • Instabiel gevoel

Als er specifieke plaatsen gevoelig zijn of de enkel niet belast kan worden, is een radiografie aangewezen om een breuk te kunnen uitsluiten.

Wat is dan wel de beste behandeling?

Volgens de huidige wetenschappelijke aanbevelingen heeft een verstuikte enkel in de acute fase nood aan Peace and Love

PEACE: Protection, Elevation, Avoid anti-inflammatories, Compression en Education.

 • Protection: Er wordt aangeraden om de eerste dagen de enkel te beschermen tegen pijnlijke activiteiten en bewegingen.
 • Elevation: Leg de enkel regelmatig hoog om pijn en zwelling te verminderen.
 • Avoid anti-inflammatories: Zowel het aanbrengen van ijs als het nemen van ontstekingsremmers wordt door de huidige literatuur meer en meer afgeraden. Ze kunnen de pijn tijdelijk verminderen, maar vertragen het genezingsproces.
 • Compression: Een verband, tape of brace kan helpen om de zwelling te beperken en de enkel tijdelijk meer stabiliteit te geven.
 • Education: De patiënt krijgt best uitleg van omtrent het genezingsproces.

LOVE is het acroniem voor de volgende fase van genezing. Love staat voor Load, Optimism, Vascularisation en Exercise. De overgang naar deze fase wordt niet bepaald door tijd op zich maar door evolutie in het genezingsproces, laat je hiervoor zeker begeleiden door een kinesitherapeut.

 • Load: De belasting op de enkel dient geleidelijk aan te worden opgevoerd.
 • Optimism: Oefen je geest om positief te blijven en vertrouwen te hebben in een optimaal herstel.
 • Vascularisation: Kies pijnvrije cardiovasculaire activiteiten om de bloeddoorstroming naar de beschadigde weefsels te verbeteren. Fietsen kan hier heel zinvol zijn.
 • Exercise: De bewegelijkheid, kracht en proprioceptie in de enkel en voet dient zoveel mogelijk te worden hersteld door de juiste oefeningen te doen onder begeleiding van een kinesitherapeut.

Hoe lang duurt het herstelproces?

De duur van het herstel na een enkelverstuiking is heel variabel en daarom moeilijk te voorspellen. Na 3 maand heeft ongeveer 50% nog last, na 6 maand is dat 25% en na 1 jaar 10%. Een ernstige verstuiking, avulsiefractuur, ondermaatse behandeling zijn de belangrijkste oorzaken van een vertraagd herstel. De meeste verstuikingen herstellen zonder operatieve behandeling.

Wie is Maxime Verschuere?

Liesa

Ik ben Maxime Verschuere, kinesist en sinds 2021 deel van Bodypoint.

Als sportliefhebber hoefde ik niet lang na te denken over mijn studiekeuze. Balsporten beschouw ik als een echte passie. Zelf speel ik actief tennis, padel en golf. Bij die eerste sporten komen enkelletsels jammer genoeg vaak voor. Maar ook wanneer je geen sporter bent kan je pech hebben. Een persoonlijk en doelgerichte behandeling staan voor mij ten alle tijde centraal. Zo tracht ik met iedere patiënt een zo optimaal mogelijk revalidatieproces na te streven.

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!