Massageguns: To shoot or not to shoot?

door | apr 21, 2024 | Kinesitherapie, Sport

door Wouter Verdickt – Kinesist

Achtergrond

Massageguns zijn draagbare apparaten die gebruikt worden voor zelf thuis spieren te masseren. Ze zijn populair geworden vanwege hun potentiële voordelen bij het herstel na inspanning. Typische toegeschreven effecten van de vibratietoestellen zijn:

1. Spierontspanning: Massageguns zouden kunnen helpen bij het ontspannen van stramme spieren na intensieve training. 

2. Verhoogde doorbloeding: Door massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en het leveren van voedingsstoffen naar de spieren. Dit zou het herstel versnellen en spierpijn verminderen.

3. Verbeterde flexibiliteit: Regelmatig gebruik van massageguns zou mogelijk de flexibiliteit van de spieren verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het bevorderen van een betere bewegingsbereik.

4. Verlichting van pijn: De massagebewegingen van een massagegun kunnen helpen bij het verminderen van pijnlijke plekken.

5. Versneld herstel: Door de combinatie van spierontspanning, verbeterde doorbloeding en pijnverlichting kan het gebruik van massageguns het herstelproces na inspanning versnellen, waardoor sporters sneller terug kunnen keren naar hun trainingen.

Onderzoek

Vorige maand publiceerde een Australische onderzoeksgroep een onderzoek dat 5 minuten massagegun-behandeling ging inzetten na een inspanning. De proefpersonen moesten, na een opwarming, drie reeksen van twintig maal op de tippen gaan staan. Daarna werd er 5 minuten behandeld op 1 been met de massagegun. Het andere been kreeg gewoon rust. Hoewel 70% van de deelnemers verwachtte dat het pistool hun ging helpen vlotter te herstellen voor de hertest, bleek dat uiteindelijk niet het geval. De onderzoekers vonden dus geen noemenswaardig verschil in prestatie op hertesting, ervaren spierstijheid, mobiliteit en spieromtrek tussen het behandelde been en het niet-behandelde been.

Mijn mening

Op dit moment blijkt een massagepistool geen vervanging zijn voor professionele medische behandeling. Echter werd er in het onderzoek een eerder eenvoudige training gegeven én werd er maar 5 minuten behandeld. Mogelijk kan herhaalde behandeling na een zwaardere inspanning een ander effect hebben. Heb je dus ooit al een massagegun aangekocht, pak hem gerust mee op je wandelvakantie. Je doet er (met de huidige evidentie) ook geen kwaad mee. 

Een goed gevoel is al veel waard.

 

Artikel: Under the Gun: Percussive Massage Therapy and Physical and Perceptual Recovery in Active Adults. – Leabeater et al.

  1. J Athl Train. 2024 Mar 1;59(3):310-316. doi: 10.4085/1062-6050-0041.23.

Wie is Wouter Verdickt?

Liesa

Wouter Verdickt studeerde in 2014 af als kinesitherapeut aan de KU Leuven. Hij combineerde zijn eerste jaren als therapeut met coaching in de zwemwereld. Nadat hij in andere praktijken werkte, richtte hij in 2017 richtte hij Bodypoint op. Bodypoint is een zorgpraktijk in Londerzeel waar verschillende disciplines mekaar ontmoeten.

De laatste jaren legde hij zich meer en meer toe op de schouderrevalidaties waar hij streeft om de complexiteit van de schouder zo eenvoudig mogelijk tot bij de patiënten te krijgen. Sinds 2023 geeft hij les aan de bachelorstudenten van de KU Leuven waar hij de praktijklessen van het bovenste lidmaat en nek mee voor zijn rekening neemt.

Wanneer je hem niet in de praktijk vindt, kan je Wouter terugvinden met loopschoenen of in de Crossfit. 

Meer weten over Wouter?

Maak een afspraak met Wouter!