You are what you eat

door Victor De Lannoy – Kinesist, Osteopaat in opleiding
You Are What You Eat *
*Het doel van deze blog is om zowel patiënten als zorgverleners aan te zetten tot reflectie over het belang van voeding bij ziekte of blessures. In plaats van kant-en-klare antwoorden te geven, wordt het afgerond met open vragen die uitnodigen tot eigen, kritische overwegingen.
De juiste voedingsstoffen ondersteunen het lichaam niet alleen bij het genezen van weefselschade, maar helpen ook ontstekingen, zowel lokaal als algemeen, te verminderen en bevorderen het herstel van spieren en pezen. In deze blog geven we een voorproefje van het belang van voeding tijdens een blessure en hoe je je voeding kunt afstemmen op een sneller en effectiever herstel.
Voedingsaanpassing vs dieet.
Iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen als men te horen krijgt dat men een dieet moet volgen. Men zal het vermoedelijk al horen donderen in Keulen. Je mag niets meer eten wat lekker is en moet volledig overschakelen op humus, speltbrood en tofu. Misschien overdrijf ik, maar je kan je er wel iets bij voorstellen.
De term dieet heeft in de volksmond een ietwat zware connotatie gekregen. Het wordt je opgelegd en je moet het volgen. Maar hoeft dat ook zo te zijn? Ik spreek in deze blog graag verder over voedingsaanpassing. Een dieet wordt je opgelegd door iemand anders, je mag geen fouten maken, enkel focus op voeding en er zijn geen aanpassingen mogelijk. Bij de term voedingsaanpassing is dit anders. Je past je voeding aan aan bepaalde omstandigheden, je kijkt samen met de noden van je lichaam of blessure welke nutriënten jouw lichaam voornamelijk nodig hebben en je kan deze aanpassing doorheen het hele traject blijven aanpassen of ook stopzetten.
Hoe belangrijk denk jij dat een voedingsaanpassing is wanneer je herstelt van een blessure?
We staan er misschien niet genoeg bij stil, maar het klopt ergens wel als men zegt: “You are what you eat.” Een bodybuilder die zeven dagen op zeven in de fitness staat maar daarnaast niet genoeg voeding en eiwitten consumeert zal er niet uitzien als een bodybuilder. Wil ik daarmee zeggen dat we allemaal zoals een bodybuilder moeten worden? Neen, maar bewuster omgaan met hetgeen je eet tijdens een revalidatie of herstelproces is misschien wel belangrijk.
Tijdens een revalidatieproces probeer je alles zo goed mogelijk te doen om snel te herstellen. Je gaat naar de kinesist voor professionele begeleiding, werkt thuis oefenschema’s af en past zoveel mogelijk tips toe om je herstel te versnellen. Maar waarom zou je je voeding dan ook niet optimaliseren om dit proces te ondersteunen?
Welke voedingsaanpassingen kunnen essentieel zijn tijdens een revalidatietraject?
Door je voeding te optimaliseren kun je het herstel versnellen, de pijn verlichten en het risico op nieuwe blessures verkleinen. Voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vitaminen (zoals vitamine C en D) spelen een sleutelrol bij het herstellen van spieren, pezen en botten. Een gebalanceerd voedingspatroon versterkt het immuunsysteem, vermindert de kans op herval en kan preventief helpen blessures te voorkomen. Hieronder beschreven we enkele van de meest voorkomende voedingsaanpassingen binnen een revalidatietraject.
Verhoogde eiwitinname
Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en essentieel voor het herstel van beschadigd weefsel. Bij een blessure wordt er meer eiwit afgebroken, waardoor het belangrijk is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten ondersteunen de opbouw van spiermassa, maar ook de regeneratie van bindweefsel zoals ligamenten en pezen.
Collageen voor sterker bindweefsel
Collageen speelt een sleutelrol in het herstel van ligamenten, pezen en gewrichten. Het is een belangrijk structureel eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit in bindweefsel. Supplementen die rijk zijn aan collageen, zoals gelatine of collageenpeptiden, kunnen het herstel van blessures in bindweefsel bevorderen.
Vitaminen voor optimaal herstel
Naast eiwitten en collageen zijn vitamines essentieel voor het herstel bij blessures. Vitamine C is bijzonder belangrijk voor de synthese van collageen en is een krachtige antioxidant die helpt om het immuunsysteem te versterken en het genezingsproces te bevorderen. Vitamine D daarentegen is belangrijk voor de botgezondheid en helpt bij de opname van calcium. Een tekort aan vitamine D kan de genezing van botten vertragen en het risico op fracturen verhogen.
Gereguleerde koolhydraatinname
Er is enig bewijs dat een lagere inname van koolhydraten, vooral geraffineerde suikers en bewerkte koolhydraten, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Hoge inname van suikers (voornamelijk korte ketens) kunnen namelijk bijdragen aan ontstekingsprocessen in het lichaam. Het verlagen van deze suikers kan ontstekingen helpen verminderen, wat gunstig kan zijn bij herstel van blessures. Echter, het is belangrijk om te weten dat koolhydraten ook essentieel zijn voor herstel. Het is als het ware de brandstof van ons lichaam. Het verminderen van koolhydraten moet zorgvuldig gebeuren, met behoud van voldoende energie voor het genezingsproces. Het is raadzaam om te kiezen voor complexe koolhydraten (lange ketens), zoals volkoren en vezels, die minder snel leiden tot ontstekingsreacties.
Conclusie
Met de juiste voedingsaanpassingen kan je herstel na een blessure dus aanzienlijk worden versneld. Het toevoegen van extra eiwitten, collageen en belangrijke vitamines ondersteunt niet alleen het genezingsproces, maar helpt ook om toekomstige blessures te voorkomen.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat supplementen slechts een aanvulling zijn en niet de basis vormen. De essentie ligt bij een goed gebalanceerde basisvoeding, aangezien 90 tot 95% van alle benodigde voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding komen. Pas wanneer deze basis goed is, kan het nuttig zijn om met de juiste begeleiding supplementen te gaan gebruiken.
Wilt dit zeggen dat we nog enkel gezond mogen eten, supplementen moeten gebruiken en constant moeten bezig zijn met hetgeen je eet? Neen, maar op momenten waar een lichaam onder belasting staat tijdens een herstelproces kan het die ene extra push zijn.
Think about it!
Wie is Victor De Lannoy?
Ik ben Victor De Lannoy, sinds 2024 een van de kinesisten bij Bodypoint in Londerzeel
Ik maak van mijn beroep mijn passie en durf twijfelen aan mezelf om het maximale uit
mezelf te halen. Enkel zo kan ik mijn patiënten de maximale zorg bieden die ze nodig hebben, verwachten en verdienen. Elke patiënt heeft zijn eigen verhaal en heeft nood aan een op-maat-gemaakt revalidatieplan. Ik tracht ook zo te werk te gaan waarbij er samen met de patiënt een kwalitatief plan wordt uitgewerkt.