Stretching: een samenvatting

door | mrt 5, 2022 | Sport, Training

door Emilie Vandermaeten – Personal Trainer

STRETCHEN: SPIEREN REKKEN OF HERSTELLEN?

Ken jij de verschillende vormen van stretchen en wanneer je deze moet toepassen? Ik leg het je hieronder uit.

Bij stretchen is het de bedoeling om bepaalde structuren in ons lichaam te gaan rekken. Je kan ligamenten, pezen of spieren gaan stretchen. Meestal is het de bedoeling om spieren te gaan rekken.

Er bestaan heel wat misverstanden en vragen rond stretchen.

Enerzijds zijn er mensen die stretchen verdedigen en beweren dat het spierpijn en de kans op blessures vermindert door de spieren soepeler te maken.

Anderzijds beweren de anti-stretchers dat het de spierkracht zou verminderen en dat je de spieren kwetsbaarder zou maken.

De waarheid ligt tussen de twee!

WAT IS HET EFFECT VAN STRETCHEN?

Stretching heeft hoofdzakelijk 3 effecten op het lichaam:

  • De receptoren die pijn beheren in de spieren “doen indommelen”. Het is dus alsof de spierpijn “verdoezeld” wordt. Hierdoor voel je mogelijk minder verzuring in de spieren. 
  • De bloedcirculatie in de spieren vermindert tijdelijk, waardoor ook minder zuurstof wordt aangevoerd. De spier heeft echter zuurstof nodig om te werken, zeker tijdens inspanningen. Hierdoor zou de explosiviteit verminderen op korte termijn na het stretchen. 
  • De spierelasticiteit verbeteren. Hierdoor kan je met minder weerstand in een groter bewegingsbereik bewegen.

 

VORMEN VAN STRETCHING

  1. Statisch Stretchen

    Het klassieke stretchen, waarbij je bepaalde spieren geleidelijk gaat uittrekken tot maximale lengte en deze positie aanhoudt, om dan weer los te laten. Algemeen houden we de stretch minstens 30 seconden aan, maar over de exacte duur bestaat discussie. Statisch stretchen is een goede manier om de flexibiliteit van je spieren te verbeteren en je range of motion te vergroten, wat voor de uitvoering van vele oefeningen zeker wel zijn voordelen heeft.


  2. Dynamisch Stretchen

    Bij dynamisch stretchen ga je je spieren opwarmen, losmaken en op rek brengen. Hier blijf je dus in beweging en houd je een stretch niet aan. Door het aanspannen van de tegengestelde spieren die men gaat rekken, wordt een bepaalde beweging in gang gezet. Men laat de beweging rustig verder gaan tot bepaalde spieren de beweging stoppen omdat zij gerekt worden. Dynamisch stretchen doe je best voor het sporten. Het is de meest belangrijke vorm van stretchen zowel om blessures te voorkomen als om prestaties te verbeteren (zowel in kracht als snelheid).

 

Hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Volg deze maand onze sociale media voor voorbeelden en tips!

Wie is Emilie Vandermaeten?

Emilie

Ik ben Emilie Vandermaeten, een enthousiaste en pro-actieve bewegingscoach. Ik ben actief in de tenniswereld, enerzijds als competitie speelster en anderzijds als trainster.

Tijdens mijn opleiding, Sport & Bewegen, heb ik me kunnen ontwikkelen als een coach, trainer en ondernemer. Zo ben ik 6 maanden op Erasmus geweest naar Finland, heb ik 4 maanden stage gelopen bij Bodypoint, organiseerde ik een Superhelden Run voor lagere schoolkinderen en schreef ik mijn bachelorproef over een gezonde en actieve levensstijl.

In 2020 verdiepte ik me in een extra opleidingstraject in Personal Training aan Aventuz Academy.

 

Meer weten over Emilie?