Core Stability

door | aug 31, 2022 | Sport, Training

door Emilie Vandermaeten – Personal Coach

Core Stability: De kern van je preventie?

Een goede core stability of rompstabiliteit is enorm belangrijk voor je lichaam. De kernspieren fungeren als een soort brug tussen de bovenste en onderste ledematen waarlangs kracht wordt overgebracht.

Het zorgt niet alleen dagdagelijks voor je balans en stabiliteit, maar sommige studies hebben een verband aangetoond tussen een verlaagde stabiliteit of controle van de kern van het lichaam en een verhoogde kans op blessures.

Core versterkings- en stabiliteitsoefeningen zijn daarom belangrijke onderdelen geworden van trainingsprogramma’s voor sporters van alle niveaus. Maar wat is de core? Welke voordelen heeft rompstabiliteit? Hoe kan je dit trainen? Hieronder leg ik het jullie uit. 

Waarom kiezen voor core stability training

Wanneer we het hebben over de core, gaat het over de rug-, buik-, bil- en bekkenbodemspieren. We hebben het daarbij niet alleen over de oppervlakkige spieren die je kunt zien liggen vanaf de buitenkant (sixpack als je super afgetraind bent), maar ook over de dieper gelegen spieren. Het zijn deze spieren die ervoor zorgen dat je als één geheel vloeiend beweegt en sport.

Of je nu een zittende of fysieke job hebt, weinig of veel beweegt, topsporter of recreatieve sporter bent: een goed ontwikkelde ‘core’ is essentieel. Een stabiele core wil zeggen dat je buik-, rug- en bilspieren sterk genoeg zijn om niet uit balans te raken wanneer er kracht wordt opgezet. Je core trainen heeft dus allerlei voordelen:

 

 • Betere houding
  Je lichaam mooi rechthouden doe je met de core spieren. Het zorgt ervoor dat je minder last krijgt bij langdurig zitten of staan en het geeft je een mooi postuur.

 

 • Betere bewegingen
  Je kunt bewegingen makkelijker uitvoeren, doordat je core je lichaam kan stabiliseren. Een zwaar gewicht heffen gaat bijvoorbeeld makkelijker (natuurlijk is de been- en armkracht hier ook een belangrijke factor, maar de core zorgt voor een sterke uitgangshouding).

 

 • Blessurepreventie
  Als je core te zwak is, moeten andere spieren hiervoor compenseren tijdens het sporten, wat kan leiden tot blessures. Vooral rugpijn kan vermeden worden met een sterke en stabiele core. Ook in valpreventie of om overbelasting op je enkels en knieën te verminderen, is een sterke core een meerwaarde!

 

 • Prestatieverbetering
  Een goede core stability zorgt bij alle soorten sporten voor verbetering van je prestatie. Bij lopers is de looptechniek afhankelijk van een stabiele core. Bij krachttraining haal je veel kracht uit het bracen of aanspannen van je core. Tot slot zorgt een sterke core voor stabiliteit en explosiviteit bij ploegsporten.

 

Hoe kan je je core trainen?

Ten eerste kan je de spieren en gewrichten van je core “losmaken”. Dit kan door dynamische stretches voor je heupen en rug bijvoorbeeld. Daarnaast kan je de stijfheid van je spieren zelf tijdelijk versoepelen door een foamroller te gebruiken.

Ten tweede kan je de statische stabiliteit trainen. Je core spieren zullen je beschermen door je romp recht te houden terwijl je bijvoorbeeld een beweging uitvoert met je armen of benen. Dit kan je trainen door statische oefeningen. Een bekende oefening in de plank waar je je core nog meer kan uitdagen door bewegingen van armen en/of benen toe te voegen.

Ten derde is er de dynamische kracht. Denk maar aan vlot uit je bed geraken. Hiervoor doen we bewegelijke oefeningen voor de buik-, rug- en bilspieren. Omdat deze dagelijkse bewegingen, maar ook sporten, een groot deel van onze tijd innemen, is de dynamische kracht de belangrijkste. We hebben echter de stappen ervoor ook nodig in de algemene opbouw.

 

Om een ideale training voor je core te hebben, kies je best een aantal oefeningen per categorie en per lichaamsdeel uit. Varieer en experimenteer en vergeet zeker niet de juiste techniek te gebruiken.

 

Volg onze social media deze maand voor specifieke oefeningen om je core te trainen.

Instagram Bodypoint

Instagram Emilie

Wie is Emilie Vandermaeten?

Wouter

Ik ben Emilie Vandermaeten, sport- en beweegcoach uit Londerzeel. Ik begeleid jullie met veel enthousiasme naar een gezondere en fitte levensstijl. Met ‘Let’s get moving’ wil ik zoveel mogelijk mensen in beweging brengen en houden. Volg personal training, groepslessen, online coaching en werk aan een sterk lichaam en gezonde mindset. 

Samen bereiken we jouw fitheids- en bewegingsdoelen. Met een aangepast programma streven we samen naar een blijvend resultaat en dit met of zonder mentale en/of fysieke ondersteuning.

Indien jullie nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, mag je deze zeker mailen naar emilie@bodypoint.be

 

Meer weten over Emilie?

Maak een afspraak met Emilie!