Return To Sport

door | okt 4, 2022 | Kinesitherapie, Sport, Training

door Maxime Verschuere – Kinesist

‘RETURN TO SPORT’ TRAINING: KEY TO SUCCES?

Return to sport training wordt toegepast op het einde van een revalidatie en heeft verschillende doelen. Het eerste doel is om zo de sporter terug op zijn/haar hoogste niveau te kunnen laten presteren. Het tweede doel is om op die manier de kans op herval zo klein mogelijk te maken.

In deze laatste fase van de revalidatie wordt de patiënt voorbereid op verschillende situaties die tijdens trainingen of wedstrijden kunnen voorkomen. Om de return to sport training zo goed mogelijk af te stellen op de patiënt, wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Eerst en vooral wordt de oorzaak van de blessure achterhaald. Vervolgens worden de specifieke eigenschappen van de sport en de ‘zwakke schakels’ van de patiënt in kaart gebracht.

Runeasi

Omdat veel sporten loopgerelateerd zijn is het belangrijk om een looptechnische analyse uit te voeren. Dit doen we binnen Bodypoint aan de hand van Runeasi. Dit werkt via een draagbare sensor waarmee gegevens worden verzameld en instant worden weergegeven op een tablet. Hierdoor kan de kinesitherapeut te weten komen met welk soort oefeningen het looppatroon van de sporter optimaler kan worden gemaakt.

Return to sport tests

Volgende testen worden gewoonlijk op het einde van de revalidatie uitgevoerd om een indicatie te hebben of de sporter klaar is om sporttrainingen/wedstrijden te kunnen hervatten.

Stap 1: 5 minuutjes rustig opwarmen op een spinning fiets of crosstrainer.
Stap 2: Test, don’t guess!

Er zijn verschillende testen die je kan gebruiken in je screenings. We sommen enkele veelgebruikte testen op:

1) Lateral step down: De patiënt gaat op de zijkant van een trap staan en buigt 1 knie tot wanneer de andere hiel de grond raakt. – Hoeveel keer kan de patiënt de grond kan tikken in 30 seconden? – Hoe voert de patiënt de test uit?

2) Single leg hop: De patiënt doet een zo ver mogelijke sprong op 1 been. De patiënt moet bij de landing stabiel staan. – Hoe ver springt de patiënt? – Hoe voert de patiënt de test uit?

3) Triple hop: Zelfde principe als de ‘single leg hop’ maar dan met 3 ‘hops’.

4) Side hop: De patiënt springt zoveel mogelijk zijwaarts op 1 been over 2 parallelle lijnen (40cm uit elkaar) in 30 seconden. Norm voor mannen: 55 herhalingen. Norm voor vrouwen: 41 herhalingen.

Stap 3: Calculate!

Per test bereken je de ‘Limb Symmetry Index (LSI)’. Dit doe je aan de hand van volgende formule: LSI = ratio aangedane been / ratio niet-aangedane been X 100. De waarden van het aangedane been moeten minstens 90% halen ten opzichte van de waarden van het niet-aangedane been om het sporten op een relatief veilige manier te hervatten.

Brain training

Tijdens return to sport training kan er aan de hand van Blazepods gewerkt worden. Dit zijn lichtrijke potjes waarmee je 1001 mogelijkheden hebt om de patiënt FUNctioneel uit te dagen. Het doel is om het brein van de sporter terug klaar te maken om in trainings- of wedstrijdsituaties adequaat en efficiënt te kunnen reageren op prikkels.

https://youtu.be/F1TQuMV10pA

Wie is Maxime Verschuere?

Wouter
Als sportliefhebber hoefde ik niet lang na te denken over mijn studiekeuze. Balsporten beschouw ik als een echte passie. Zelf speel ik actief tennis, padel en golf. Een persoonlijk en doelgerichte behandeling staan voor mij ten alle tijde centraal. Zo tracht ik met iedere patiënt een zo optimaal mogelijk revalidatieproces na te streven.

 

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!