Beweeg jezelf gezonder

door | jan 9, 2023 | Kinesitherapie, KPNI, Sport, Training

door Wouter Verdickt – Kinesist

“Hey Louise, vertel eens: hoe zagen je afgelopen weken eruit?”

“Met die feesten vooral veel gegeten, haha. Voor de rest zit ik in volle blok dus kom ik niet echt buiten. Ik word er stilaan zot van.”

“Ok hoe zit dat bij jou, Tim, waarmee vul jij je dagen?”

“Ik werk vooral aan mijn bureau maar probeer toch geregeld recht te staan als ik eraan denk. Naast het werk heb ik mijn handen vol met de kinderen naar hun sport te rijden.”

“En jij Katrien, los van je werk, wat zijn jouw hobby’s?”

“Ik kook graag en ga graag naar de cinema. Vroeger ging ik ook wel veel sporten. Nu is dat wat lastiger. Ik ga wel eens in de week lopen maar in de winter is het moeilijk. Ook in de tuin werken doe ik nu wel minder met dat weer.”

 

Het zou een greep uit onze dagelijkse praktijk kunnen zijn. We hebben het allemaal bijzonder druk. We willen (en moeten?) hard werken om dan na dat harde werken thuis nog alles op alles te zetten voor de (klein)kinderen of het eigen huishouden. Vaak vergeten we daartussen aan onze eigen beweging te denken. En dat is begrijpelijk: waar moet dat er nog bij?

 

Beter meer zitten en meer bewegen, dan minder zitten en niet bewegen!

Toch is die beweging gigantisch belangrijk om je batterijen op te laden! Onderzoek (op +/- 1 miljoen mensen!) toont namelijk aan dat je risico op chronische ziekten (hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, …) aanzienlijk stijgt wanneer je meer dan 4u per dag zit. En reken gerust uit voor jezelf: daar zit (badum tss) je snel aan. Belangrijker echter: mensen die 8u zaten maar dit combineerden met 1 uur (matig intensief) actief zijn, liepen minder risico dan mensen die 4 uur zaten maar niet actief waren.

 

Fysieke inspanning is de beste mentale ontspanning.

– mijn papa.

Hoe graag ik papa ook zie, het is geen wetenschappelijke bron. Toch is het zo: niet alleen je fysieke batterijen laden op van bewegen, ook je mentale batterijen.

 

Vul dagelijkse gewoonten aan met intensieve beweging

Ok, allemaal goed en wel, Wouter, maar wat zie je dan onder bewegen?
Alles wat je aangehouden “zitpatroon” doorbreekt, is gewonnen! Je kan dus beginnen met de klassiekers toe te passen op het werk: neem de trap in plaats van de lift, sta elk uur eens recht en wandel naar de koffie- /watermachine, ga naar het toilet op een andere gang/verdieping, … . Toch is het nodig om deze activiteiten aan te vullen met iets intensievere taken.

Deze intensievere taken kunnen sportsessies zijn (lopen, intensief fietsen, krachttraining, balsporten, …) maar ook gewone dagelijkse zaken (met de hond gaan doorwandelen, naar het werk fietsen, in de tuin werken, …). Of een persoonlijke favoriet: dans wat meer! Maakt niet uit dat het niet op het ritme is of iemand het er belachelijk vindt uitzien!

 

Onze tips om beweging in jouw dagelijks ritme te krijgen

  • Meet wat je nu al doet. Gezondheids- en of sporthorloges hebben daar goede functies voor. Maar ook op je smartphone staat tegenwoordig bijna standaard een goede gezondheidsapp. Breng in kaart hoeveel je nu stapt of intensiever beweegt en probeer dat gradueel te verhogen tot je aan 30 tot 60’ per dag komt.
  • Zoek wat jij leuk vindt. Soms is het wat graven in je geheugen, maar wat vond je als kind leuk? Wat je leuk vindt, hou je langer vol en is geen opdracht meer.
  • Leer ook hoeveel tijd je op welke dag kan plannen. Plan dat eventueel in op de familievergadering! Maandagochtend is jouw beweegmoment en is de partner verantwoordelijk voor de kinderen! Dinsdagavond is het dan omgekeerd.
  • Eis je tijd op. Jouw zelfzorg is zeker ook belangrijk! Een fysiek en mentaal fitte mama of papa is ook voor je kind goed.
  • Wanneer je je kind naar de voetbal brengt, kan jij even goed een toertje gaan wandelen of lopen. Bespreek dit met de andere ouders en ga samen! (Wees gerust: dit is win-win-win. Jij wint aan je gezondheid, de coach kan gewoon coach zijn én jouw kind kan gewoon lekker zijn/haar ding doen.)
  • Blokje om wandelen voor Netflix is beter dan “Netflix and sleep.” (Over Netflix and chill kan gediscussieerd worden)
  • Zoek een beweegmakker. Met twee of meer vliegt de tijd voorbij!
  • Give yourself a break. Het kan niet elke dag vollenbak zijn. Rust is ook belangrijk, maar probeer dan toch die kleine beetjes te doen tussendoor!
  • Zet je Smartphone op de hometrainer en beweeg terwijl je door Instagram scrollt.

Pro-Tips

  • Zoek de natuur op! Door uit de drukte te gaan geef je je hersenen nog meer zuurstof en rust.
  • Laat je smartphone eens achter. Neem de omgeving in je op zonder constant geprikkeld te worden.
  • Focus op je ademhaling. Neem de tijd om diep te ademen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

 

Hoe doe jij dat, Wouter?

Ik had het voordeel van vorige week een weekje verlof te hebben en dus meer marge te hebben voor beweegmomenten. Ik som ze even op

1 januari: Dit was een reisdag. We zaten heel de dag in de wagen naar Frankrijk. ’s Avonds nam ik de tijd om in het hotel nog 30’ op de crosstrainer te staan voor we gingen eten.

2 januari: Skidag: 1u38 actief (best teleurstellend als je het zo uitmeet).

3 januari: Skidag: 1u52 actief

4 januari: Skidag: 1u56 actief

5 januari: Reisdag. Heel de dag in de wagen. Door de drukte op de baan echter wat later thuis en geen zin meer om te bewegen. Tenzij je sleuren met valiezen goedkeurt.

6 januari: 30’ lopen en wandelen afwisselen.

7 januari: Met mijn vrouw naar de Crossfit (met de fiets).

8 januari: Naar familiefeestje met de fiets (8km)

9 januari: Voor het werk naar de Crossfit.

De komende weken wordt het weer meer plannen. Vaak plan ik mijn sessies tussen patiënten door of doe ik woon-werkverplaatsingen met de fiets.

 

Indien jullie vragen hebben of meer begeleiding nodig hebben om te zoeken wat voor jullie werkt, stuur zeker een mailtje!

 

Bronnen

Wie is Wouter Verdickt?

Wouter

Ik ben Wouter Verdickt, kinesitherapeut en nu bijna 5 jaar zaakvoerder bij Bodypoint.

Als kinesitherapeut ben ik geboeid door de mens in beweging. Als coach probeerde ik vroeger altijd het beste uit mijn atleten (zwemmers) te halen. Deze passie wil ik nu doortrekken naar de patiënten die ik begeleid. Daarom vind ik het belangrijk om altijd te zoeken naar andere manieren om de iedereen zo goed mogelijk op zijn of haar maat in beweging te krijgen.

Meer weten over Wouter?

Maak een afspraak met Wouter!