Gezond Leven

door | mrt 11, 2023 | Sport, Training, Voeding

door Emilie Vandermaeten – Personal Coach

Wat is nu precies gezond eten en voldoende bewegen?

In 2017 lanceerde Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek. Als belangrijkste verandering worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld in de voedings- en bewegingsdriehoek.

In het nieuwe voedingsmodel ligt de focus op plantaardige en niet-bewerkte voeding. Daarnaast wordt lang stilzitten als volwaardig gezondheidsthema meegenomen in de bewegingsdriehoek.

 

De voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil richtlijnen geven die voor iedereen op lange termijn haalbaar zijn. Daarnaast stimuleert de driehoek milieuverantwoord eten.

 

De voedingsdriehoek bestaat uit vier lagen.

De bovenste en de grootste is de waterlaag, omdat je best elke dag vooral water drinkt.

De volgende, donkergroene laag bevat plantaardige producten die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Hier staan de groenten, fruit, volle granen, noten en zaden.

Daarna volgt de lichtgroene laag met de dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren. Deze voedingsmiddelen zijn gunstig, neutraal of hebben een onvoldoende bewezen effect op de gezondheid.

De oranje laag bevat de dierlijke producten die je best niet te veel eet, zoals rood vlees en boter, maar ook plantaardige oliën zoals kokos-en palmolie. Deze voedingsmiddelen hebben mogelijks een ongunstig effect op de gezondheid maar ze bevatten nog enkele nuttige voedingsstoffen. Bijvoorbeeld het ijzer in rood vlees.

De rode bol staat los van de voedingsdriehoek en bevat producten die je zoveel mogelijk moet mijden. Ze zijn vaak bewerkt en kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, fastfood,…

Tot slot is er een grijze zone, deze wordt niet visueel weergegeven. Dit zijn producten afgeleid van de basisvoedingsmiddelen in de driehoek die in de meeste gevallen bewerkt zijn of waaraan suiker, vetstof of zout werd toegevoegd. Door deze bewerking of toevoegingen zijn ze niet meer zo gezond en krijgen ze niet de voorkeur. Ze behoren dus niet tot de driehoek of de rode restgroep en daarom spreken we van de grijze zone.

 Hoeveel moet ik nu exact van alles eten?

In de voedingsdriehoek staan er geen aanbevolen hoeveelheden omdat er een verschil is in energiebehoefte naargelang de leeftijd, geslacht en mate van fysieke activiteit.

Producten kunnen vergeleken worden met elkaar door te kijken of het zich bevindt in de voedingsdriehoek zelf (voorkeur), in de grijze zone (middenweg) of in de rode zone (restgroep). Belangrijk hierbij is om dezelfde voedingsmiddelen te vergelijken en geen twee verschillende producten.

 

De bewegingsdriehoek

Wanneer we de bewegingsdriehoek bekijken is de oranje zone, het stilzitten, de boosdoener. De verschillende tinten groen staan voor de intensiteit van de beweging. Lichtgroen is lichte beweging zoals de trap nemen, stofzuigen, staand pauzeren,…

Matige activiteit, zoals fietsen of wandelen, kan je terugvinden in de middelste zone. Bij deze activiteiten ben je niet buiten adem, maar je hartslag versnelt wel.

Tot slot zou je minstens één keer per week intensief moeten sporten, zoals je kan zien in de donkergroene zone.

 

Mijn tips

1. Zoek naar een gezonde bewegingsmix waar je zitten, staan en bewegen afwisselt. Maak er een gewoonte van om het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen tijdens je taken door bijvoorbeeld het zitten te doorbreken en even recht te staan. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiviteit door bijvoorbeeld te fietsen naar de winkel of de trap te nemen op het werk. Ga wekelijks voor een portie beweging aan hoge intensiteit door een sportsessie in te plannen. Kies voor een activiteit die je graag en met volle overtuiging doet, anders haak je in een-twee-drie af.

 

2. Denk vooruit en plan, dat maakt het voor veel mensen gemakkelijker om ook echt minder te zitten en meer te bewegen. Denk bijvoorbeeld op zondag even na over komende week. Zijn er mogelijkheden om beweging in te plannen en gaan hier moeilijkheden mee gepaard?

 

3. Richt je omgeving in zodat je eerst naar de gezonde keuze grijpt. Leg bijvoorbeeld je wandelschoenen en jas al klaar zodat je na het werk meteen aan je wandeling kan beginnen.

 

Via de website van Vlaams Instituut Gezond Leven vind je onder andere de voedings- en bewegingsdriehoek terug maar kan je ook informatie en tips terugvinden over gezondheid en milieu, slaap en nog veel andere thema’s die je helpen bij het streven naar een gezonde levensstijl.

Wie is Emilie Vandermaeten?

Wouter

Ik ben Emilie Vandermaeten, sport- en beweegcoach uit Londerzeel. Ik begeleid jullie met veel enthousiasme naar een gezondere en fitte levensstijl. Met ‘Let’s get moving’ wil ik zoveel mogelijk mensen in beweging brengen en houden. Volg personal training, groepslessen, online coaching en werk aan een sterk lichaam en gezonde mindset. 

Samen bereiken we jouw fitheids- en bewegingsdoelen. Met een aangepast programma streven we samen naar een blijvend resultaat en dit met of zonder mentale en/of fysieke ondersteuning.

Indien jullie nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, mag je deze zeker mailen naar emilie@bodypoint.be

 

Meer weten over Emilie?

Maak een afspraak met Emilie!