Kinesitherapie bij spanningshoofdpijn

door | aug 29, 2024 | Kinesitherapie, Psychologie | 0 Reacties

door Emy Van Rode – Kinesist

Kinesitherapie bij Spanningshoofdpijn

 

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens op een moment in zijn/haar leven hoofpijnklachten ervaren. Soms kortstondig, soms langdurend, heel intens of eerder sluimerend. Je kan namelijk verschillende soorten hoofdpijn ervaren, en dit ook op verschillende locaties op de schedel. Maar hoe kan je die verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden? En hoe kunnen we dit behandelen?

Eén ding is zeker, we kunnen met kinesitherapie alleen niet alle ‘hoofdpijnen’ oplossen. En aangezien hoofdpijn ook een symptoom van een ander, onderliggend probleem kan zijn, is het van belang om te ‘screenen’. 

 

Er zijn 3 soorten hoofdpijn die ons bij zo’n screening helpen om een diagnose te stellen en een bijhorend behandelplan te maken:

  1. Primaire hoofdpijn: Er is geen duidelijke of éénduidige biologische oorzaak of onderliggend probleem. De meest voorkomende primaire hoofdpijnen zijn migraine en spanningshoofdpijn
  2. Secundaire hoofdpijn: Er steeds een duidelijke oorzaak of ontstaansmoment, zoals een hoofdtrauma, vaataandoeningen, tumor, infectie,…
  3. Neuralgieën: Hoofdpijn en aangezichtspijn door een stoornis van de zenuwen. 

 

Spanningshoofdpijn

 

Van alle types hoofdpijn is spanningshoofdpijn het meest voorkomende type hoofdpijn wereldwijd en in onze praktijk. De moeite waard om hier een blog artikel aan toe te wijden.

Op basis van hoe vaak en hoe langdurig de hoofdpijn aanhoudt, onderscheiden we hier ook een episodische- en chronische vorm. De hoofdpijn kan uren tot dagen aanhouden en wordt vaak omschreven als een drukkende hoofdpijn of een gevoel van bandvormige spanning rond de schedel (helm). Meestal wordt de pijnintensiteit ervaren als mild tot matig, wat betekend dat je de pijn waarneemt maar niet meteen alle dagelijkse activiteiten moet staken omwille van de pijn. Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met een stijve of pijnlijke nek en schouders en soms zelfs met overgevoeligheid voor licht of geluid (meestal niet beide samen zoals bij bv. migraine). 

De locatie en de aard van de pijnklacht geeft ons meer informatie over welke soort hoofdpijn het gaat. Soms wordt onterecht de diagnose migraine aan spanningshoofdpijn gegeven en omgekeerd. Dit is belangrijk om af te toetsen of kinesitherapie een oplossing kan bieden voor de hoofdpijnklacht.

 

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn, nl:

  • Spierspanning en triggerpunten van de spieren in de nek-schouderregio (voornaamste oorzaak)
  • Verminderde mobiliteit van de nek 
  • Kaakspanning en kaakgewrichtsproblemen
  • Onaangepaste en langdurige houding: de klachten worden gelinkt aan de ‘forward head posture’, een houding vaak in de hand gewerkt door een zittende job/levensstijl.
  • Centrale sensitisatie van het zenuwstelsel en bijgevolg een minder adequate pijnverwerking (bij chronische spanningshoofdpijn).

Foto: Forward head posture

 

Andere mogelijke oorzaken en onderhoudende factoren die beschreven zijn, maar nog verder onderzocht moeten worden:

  • Voeding: VitB12, magnesium en ijzertekort
  • Spijsverteringsproblemen/stoornissen
  • Chronische stress: Spierspanning, verhoogde cortisol, chronische hyperventilatie

 

Behandeling van spanningshoofdpijn

 

  • Niet medicamenteus: Levensstijladvies, kinesitherapie (Manuele therapie, houding, oefentherapie), relaxatie
  • Psychologisch: Cognitieve gedragstherapie onder begeleiding van een psychotherapeut
  • Medicamenteus: Analgetica/pijnstillende medicatie, soms preventief/profylactisch in geval van chronische spanningshoofdpijn.

Bij chronische spanningshoofdpijn is het doel om te evolueren naar een episodische spanningshoofdpijn, met minder hoofdpijndagen per maand en een lagere pijnintensiteit. Dit is een proces dat tijd nodig heeft en ook veel motivatie van de patiënt vraagt.

Zijn de klachten van spanningshoofdpijn herkenbaar voor jou? Kinesitherapie voor jou hulp bieden. Samen met de huisarts of arts-specialist bekijken we welke behandeling voor jou van toepassing is.

Wie is Emy Van Rode?

Liesa

Emy Van Rode studeerde in 2014 af als kinesitherapeute aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze volgde nog een bijkomende postgraduaatopleiding Manuele therapie aan de Universiteit Gent. Sinds enkele jaren ben is Emy geboeid geraakt door de complexiteit van aandoeningen gerelateerd aan het hoofd en de hals. In deze specialisatie verdiepte ze zich de afgelopen jaren meer en meer. Sinds 2021 is Emy een van de kinesisten in Londerzeel bij Bodypoint.

Meer weten over Emy?

Maak een afspraak met Emy!