TMJ en hoofdpijn

door | nov 7, 2024 | Uncategorized | 0 Reacties

door Liesa Daelemans – Osteopaat

Wat is het Temporomandibulaire gewricht (TMJ)?

Het temporomandibulaire gewricht (TMJ), ook wel kaakgewricht genoemd, gelegen aan weerszijden van het hoofd, verbinden de onderkaak met de schedel en is bijzonder omdat het een combinatie is van kraakbeen, bot, en spieren. Het speelt een belangrijke rol in dagelijkse handelingen zoals praten, kauwen en slikken waardoor dit gewricht  onder constante druk staat. Wanneer dit gewricht niet goed functioneert of wanneer de spieren rondom het gewricht overbelast raken, kunnen er klachten ontstaan die verder reiken dan alleen de kaak.

 

Wat zijn de symptomen van kaakproblemen?

TMJ-klachten is een veelvoorkomend probleem dat zich op verschillende manieren kan uiten, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.
Veelvoorkomende symptomen zijn pijn of gevoeligheid in de kaak, beperkte kaakbeweging, klikken of knappen van de kaak, oorpijn en hoofdpijn.

 

Wat zijn de oorzaken van kaakproblemen?

Problemen met het TMJ kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals:

  • Bruxisme (tandenknarsen): overmatige druk op het kaakgewricht door tandenknarsen, vooral ’s nachts, kan leiden tot overbelasting en ontsteking van het gewricht. Stress is een veelvoorkomende oorzaak van tandenknarsen.
  • Osteoartritis of artritis: ontstekingsaandoeningen kunnen ook bijdragen aan problemen van het kaakgewricht.
  • Trauma: een ongeluk of blessure kan het gewricht beschadigen, denk aan een klap of een harde voetbal tegen de schedel.
  • Slechte houding: langdurig in een verkeerde houding zitten, bijvoorbeeld voor een computer, kan spanning in de kaak- en nekspieren veroorzaken.

 

Wat is de link tussen kaakklachten en hoofdpijn?

Hoofdpijn die voortkomt uit TMJ-problemen wordt vaak aangeduid als spierspanningshoofdpijn of secundaire hoofdpijn, omdat de pijn in de kaak en de omliggende spieren kan uitstralen naar andere delen van het hoofd. Dit kan zich uiten als een drukkend gevoel rond de slapen, het voorhoofd of zelfs achter de ogen. De hoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij bewegingen van de kaak, zoals kauwen of praten.
Kaakproblemen die hoofdpijn veroorzaken kunnen bijvoorbeeld verklaard worden door een spieroverbelasting. Wanneer de kaakspieren overbelast raken door knarsen of klemmen, kan dit leiden tot uitstraling van de desbetreffende spieren met hoofdpijn tot gevolg. Verder kan ook bijvoorbeeld een ontsteking van het kaakgewricht zenuwen irriteren wat kan resulteren in pijn die lijkt op migraine of spanningshoofdpijn.

 

Wat is de behandeling van kaakklachten en hoofdpijn?

Zoals jullie weten is onze kinesitherapeut Emy Van Rode gespecialiseerd in kaakproblemen en wordt ze aanzien als dé referentie in onze regio en omstreken, bravo!
Ook als osteopaat kunnen we mensen (op een gelijkaardige maar ook verschillende manier) helpen met deze soort klachten. Dat maakt dat Bodypoint de geschikte plek is om terecht te kunnen met deze specifieke klacht.

De behandeling van TMJ-klachten en de bijbehorende hoofdpijn varieert afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Naast stressmanagement zal de desbetreffende kinesitherapeut jou op maat behandelen met manuele therapie en thuisoefeningen. De osteopaat zal daarnaast de kaakproblematiek binnen het grotere geheel van jouw lichaam proberen kaderen, op een holistische wijze.
Dit altijd in samenwerking en samenspraak met de doorverwijzende arts.

 

Bij wie kan je terecht voor kaakproblemen?

  • Emy Van Rode – kinesitherapeut, specialist TMJ
  • Victor De Lannoy – kinesitherapeut, vervanging Emy zwangerschap
  • Liesa Daelemans – osteopaat

Voor meer informatie, contacteer ons gerust via info@bodypoint.be

Wens je graag deel te nemen aan het onderzoek waarbij deze klachten worden behandeld? Deelnemers krijgen de 2 sessies osteopathie gratis! Contacteer Liesa vrijblijvend via liesa.daelemans@hotmail.be

Wie is Liesa Daelemans?

Liesa

Ik ben Liesa Daelemans, sinds 2019 werk ik bij Bodypoint.

Ik ben een osteopaat met een hart voor mensen, die bovendien veel belang hecht aan de wetenschap. 

Mijn doel is uiteindelijk om het lichaam opnieuw optimaal te laten bewegen en te laten functioneren, waarbij de patiënt weer controle ervaart over zijn lichaam en zijn zelfredzaamheid vergroot.

Meer weten over Liesa?

Maak een afspraak met Liesa!