Overwin je voornemens!

door | dec 30, 2021 | Kinesitherapie, Sport, Training

door Wouter Verdickt – Kinesitherapeut

Overwin je voornemens!

Het nieuwe jaar staat voor de deur (of al achter de deur wanneer je dit leest). Een nieuw jaar gaat traditioneel samen met goede voornemens! Want dit jaar gaat het anders zijn! Dit jaar ga ik echt meer sporten. Dit jaar ga ik echt gezonder eten. Dit jaar ga ik stoppen met roken. Maar vooral: dit jaar ga ik het echt volhouden!

Maar hoe doe je dat, die voornemens volhouden? Belangrijk is om van jezelf te weten waarom je eigenlijk al iets wil veranderen!

Waarom heb je je voornemen?

Wil je meer sporten of gezonder eten om aan een betere gezondheid te werken? Wil je dat omdat je een sportief doel hebt? Of wil je enkele kilo’s afvallen?

Eens je je ‘waarom’ hebt (wat die ook is) kan je aan de slag. Probeer die ‘waarom’ ergens goed op te slaan of neer te schrijven.
Je ‘waarom’ kan je op die manier al een beeld geven van de timing en haalbaarheid.

Wil je meer sporten omdat je graag dit jaar eens de 10 miles wil lopen, maar heb je nog nooit langer dan naar de bushalte gelopen, dan weet je dat je geduldig gaat moeten opbouwen.

Start klein!

Een van de grootste fouten met goede voornemens is dat we het gewenste doel/gedrag/resultaat vaak meteen of zo rap mogelijk willen behalen. Laten we even eerlijk zijn: dat gaat zelden.

Probeer je doel op te delen in kleine stappen of handelingen die je naar het uiteindelijke doel leiden.

Ikzelf neem mezelf al enkele jaren voor om meer te lezen. Daarom koop ik maar boeken. Veel van die boeken hebben onder het laagje stof nog dezelfde onaangeroerde cover. Ik ben nooit een grote lezer geweest. Ik heb me zelden op een zondag in de zetel gezet met een boek. Waarom zou een stapel boeken mij dan motiveren om dat ineens wel te doen?

Dit jaar ga ik proberen starten met elke dag een pagina te lezen. Dat lijkt belachelijk weinig, maar het klinkt haalbaar. Door die kleine routine in te bouwen, wordt lezen iets normaal voor me en plof ik in het weekend wie weet wel eens neer met een boek.

Diezelfde oefening kan je maken met sporten. Wil je graag die 10 Miles of een (halve) marathon lopen, maar heb je nooit echt veel gelopen? Start dan niet op 1 januari met elke dag een loopsessie te plannen! Wil je toch elke dag bewegen: wissel dan een loopdag af met een andere bewegingsactiviteit.


Maak een afspraak met jezelf!

Rook je nu bijvoorbeeld 15 sigaretten op een dag, kan je nu ofwel cold turkey stoppen of je bouwt af.
Je kan bijvoorbeeld proberen om al te halveren deze week/maand. Volgende week/maand doe je dat nog eens. Die kleinere meetbarer stapen maken iets haalbaar en meetbaar!
Maak daarna een deal met jezelf: “het geld dat ik bespaar met minder roken, steek ik in een potje waarmee ik eindelijk die droomreis ga maken!”

Ook voor sportieve doelen maak je best een afspraak met jezelf. Toen ikzelf vorig jaar voor mijn eerste marathon trainde, plande ik mijn loopsessies op voorhand in mijn agenda in. Die afspraak was evenwaardig aan andere afspraken in de agenda. Door je trainingen in je agenda te plannen, ga je ze zelf als een normaal en volwaardig deel van je dag bekijken en niet als die ‘To Do” die er nog bij komt ’s avonds.

Zoek een buddy of een coach

Heb je meer moeite om de discipline aan jezelf op te leggen? Of heb je de neiging om die afspraken met jezelf te breken? Zoek dan een ‘goede voornemen-buddy’ of een coach.

Wil je wat meer of gezonder koken? Schrijf je dan eventueel samen met een vriend(in) in voor een kookcursus.

Zou je graag wat meer sporten? Plan een wekelijkse sportdate met je sportbuddy! Een afspraak met iemand anders is altijd wat moeilijker te verzetten dan eentje met jezelf.

Een coach kan je ook helpen. Door een afspraak (of afsprakenreeks) te maken met een coach word je op maat begeleid naar jouw doel!

Give yourself a break! But never miss twice.

Geef jezelf wat ademruimte! De boog kan niet altijd gespannen staan. Dat is super ok! Probeer een gemiste dag of training niet te compenseren. Dit werkt vaak contraproductief omdat je dan teveel druk op jezelf legt. 

Een vriendin vertelde me ooit: “Weet ge, Wouter, ik eet graag pizza. Ik geniet liever vandaag en behaal  mijn droomlichaam een dagje later.”

Let wel: dit gaat alleen op als je dit niet elke dag zegt :D. Probeer geen twee afspraken (met jezelf) na mekaar te missen.

Lukt het je toch niet om je aan je vooropgestelde schema te houden? 

  • Pas je proces aan. Eventueel moet je kleinere stappen nemen.
  • Pas je doel aan. Misschien is je doel voor nu nog te hoog gegrepen. Leg de lat iets lager om het realistisch te houden.
  • Laat je begeleiden. Een coach/therapeut/specialist kan je misschien nog meer houvast bieden.

Wie is Wouter Verdickt?

Wouter

Ik ben Wouter Verdickt, kinesitherapeut en oprichter van Bodypoint. Met de drukte van mijn zaak en job, struggle ik elk jaar zelf met goede voornemens. Ik heb altijd veel ideeën maar te weinig tijd. Daarom wil ik het zelf dit jaar anders aanpakken!

Voor mijn lopen schrijf ik zelf mijn schema uit en maak ik de afspraken in mijn agenda. Maar bovenop het lopen laat ik me begeleiden door onze personal trainer Emilie of plan ik sportsessies in met andere collega’s. Zo kom ik zelf aan mijn beweegdoelen!

 

Meer weten over Wouter?