Groeigerelateerde blessures: What to do?

door | jul 4, 2024 | Kinesitherapie, Sport, Training | 0 Reacties

door Maxime Verschuere – Kinesist

Groeigerelateerde blessures komen voor bij jongeren, meestal tussen de 8 en 16 jaar. Ze komen voor wanneer de jongere in zijn of haar groeifase zit, in combinatie met (intensief) sporten. De botten van kinderen groeien vanuit groeischijven. Een groeischijf is een deel van het bot dat bestaat uit nog niet verbeend kraakbeen. Deze verbening zorgt ervoor dat het bot als geheel langer wordt. Het moment waarop de groeischijven dichtgegroeid zijn varieert van persoon tot persoon. Gemiddeld gezien ligt de leeftijd bij meisjes rond 16 jaar en bij jongens rond 18 jaar.

Wat is het verschil met groeipijn?

Groeipijnen hebben de volgende karakteristieken:
– Onderste ledematen zijn aangedaan
– Symmetrisch van aard
– De pijn kan niet worden uitgelokt door erop te drukken
– Nachtelijke en intermittente pijn

Groeigerelateerde blessures hebben de volgende karakteristieken:
– Zowel onderste als bovenste ledematen kunnen aangedaan zijn
– Kunnen unilateraal/asymmetrisch zijn
– Pijn kan uitgelokt worden door erop te drukken
– Verergeren door fysieke activiteit

Soorten groeigerelateerde blessures

Osgood Schlatter

Bij een Osgood Schlatter knie heeft de patiënt pijn onderaan de knie. Het komt meestal voor bij sportende jongens tussen 10 en 15 jaar. Op die leeftijd is de groeischijf van het onderbeen nog open. Op die groeischijf hecht de patellapees aan. De groeispurt in combinatie met een sport waar er veel kracht komt op de groeischijf (zoals voetbal) kan voor pijn en zwelling in de regio zorgen.

Ziekte van Osgood-Schlatter - AZ Glorieux

(c) AZ Glorieux

Sinding-Larsen-Johansson Syndroom

Het Sinding-Larsen-Johansson syndroom is zeer gelijkaardig aan Osgood Schlatter. Het enige verschil is de locatie. Waarbij de last bij Osgood Schlatter zich situeert op de bovenkant van het onderbeen is het bij Sinding-Larsen-Johansson aan de onderkant van de knieschijf.

Sinding Larsen Johansson Syndrome - Physiopedia

(c) Physiopedia

Ziekte van Sever

Bij de ziekte van Sever heeft de patiënt pijn aan het hielbeen. Dit is de plaats waar de achillespees aanhecht op de groeischijf van het hielbeen. Dit komt voornamelijk voor bij jongens in de leeftijdscategorie van 8 tot 13 jaar.

De ziekte van Sever | AZ Klina

(c) AZ Klina

Behandeling van groeigerelateerde blessures

De behandeling van groei gerelateerde blessures bestaat uit verschillende componenten.

Relatieve rust

De herkenbare pijn dient zoveel als mogelijk vermeden te worden. Indien sporten voor herkenbare pijn zorgt kan het dus aangewezen zijn om desbetreffende sportactiviteiten voor een bepaalde periode on hold te zetten.

Oefentherapie

De oefentherapie kan bestaan uit verschillende componenten: stretchen, proprioceptie, stabiliteit, balans, spierkracht en neuromusculaire controle. De oefentherapie wordt specifiek opgesteld aan de noden van de patiënt. Dit wilt zeggen dat
de oefentherapie zo sportspecifiek mogelijk wordt gemaakt. Dit met de bedoeling om bewegingspatronen efficiënter te laten verlopen waardoor de kans op latere blessures
wordt verminderd.

Taping

Kinesiotape kan tijdelijk aangebracht worden om de belasting op de knie of de hiel te verminderen.

Case

In bijhorend filmpje zie je een samenvatting van de revalidatie van een jonge loper met de ziekte van Sever.
Tijdens de revalidatie werd op volgende zaken gefocust:

– Dynamische stretching van de posterieure musculatuur
– Verbeteren van de neuromusculaire controle van de loopspecifieke spieren
– Versterken van de posterieure musculatuur
– Cardio verbeteren op de crosstrainer
– Plyometrie

Wie is Maxime Verschuere?

Liesa

Ik ben Maxime Verschuere, een van de kinesisten en sinds 2021 deel van Bodypoint in Londerzeel.

Als sportliefhebber hoefde ik niet lang na te denken over mijn studiekeuze. Balsporten beschouw ik als een echte passie. Zelf speel ik actief tennis, padel en golf.

Rugklachten zijn veel voorkomende klachten bij mijn patiënten. Een persoonlijk en doelgerichte behandeling staan voor mij ten alle tijde centraal. Zo tracht ik met iedere patiënt een zo optimaal mogelijk revalidatieproces na te streven.

Meer weten over Maxime?

Maak een afspraak met Maxime!