Krachttraining: Enkel iets voor bodybuilders?

door | dec 26, 2024 | Kinesitherapie, Sport, Training | 0 Reacties

door Liam Marievoet – Kinesitherapeut

Krachttraining: Enkel iets voor bodybuilders?

Wanneer we het woord “krachttraining” horen, denken we al snel aan bodybuilders zoals Arnold Schwarzenegger en propvolle fitnesszalen met machines en gewichten. Maar is er meer aan krachttraining dan deze initiële gedachtegang? In deze blog gaan we dieper in op het begrip krachttraining, de effecten ervan en waarom het niet enkel nuttig is voor bodybuilders.

Wat is krachttraining?

Om te weten wat krachttraining is, kijken we eerst naar het begrip kracht in het kader van het menselijk lichaam. Kracht is het vermogen van ons lichaam om een weerstand van buitenaf vast te houden, te overwinnen of tegen te werken. Krachttraining is een type inspanning waarbij onze spieren kracht moeten leveren tegen een externe weerstand. Deze externe weerstand kan verschillende vormen aannemen, zoals je eigen lichaamsgewicht, dumbbells/halters, weerstandsbanden, enzovoort. Krachttraining is dus een zeer breed begrip en kan verschillende vormen aannemen.

Wat zijn de belangrijkste effecten van krachttraining?

  • Verhoging van spiermassa en spierkracht
  • Behoud van botmassa en botdichtheid
  • Optimalisering van lichaamssamenstelling
  • Verbetering van gewrichtsgezondheid
  • Verbeterde balans
  • Verbeterde slaapkwaliteit
  • Optimalisering van de bloedsuikerspiegel
  • Preventie en/of het onder controle houden van chronische ziekten
  • Verhoging van mentaal welzijn

Voor wie is krachttraining?

Wanneer we de effecten van krachttraining bekijken, kunnen we concluderen dat krachttraining niet enkel voor bodybuilders is. Krachttraining neemt een belangrijke plaats in bij elke populatie, ongeacht de leeftijd of fysieke achtergrond.

  1. Volwassenen

Krachttraining bij volwassenen zorgt ervoor dat men zich sterker en fitter voelt. Niet alleen het fysieke effect is belangrijk, maar ook het mentale aspect van krachttraining is een belangrijke factor in de moderne maatschappij. Het regelmatig uitvoeren van krachttraining heeft gunstige effecten op het mentaal welzijn.

Bij vrouwen in de menopauze speelt krachttraining ook een zeer belangrijke rol. Tijdens de menopauze vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats in het vrouwelijke lichaam. Deze hormonale veranderingen hebben een aanzienlijke impact op het lichaam en brengen ook mogelijke risico’s met zich mee. Eén van de meest bekende risico’s bij vrouwen in de menopauze is een verhoogde kans op osteoporose. Krachttraining kan hierbij een belangrijke rol spelen, aangezien dit het verlies van botmassa afremt.

  1. Ouderen

Ook bij ouderen speelt krachttraining een cruciale rol. Het ouder worden gaat gepaard met het verlies van botmassa, spiermassa en spierkwaliteit. Dit kan leiden tot kwetsbaarheid, waarbij zelfstandigheid en fysieke veiligheid in het gedrang kunnen komen. Krachttraining bij ouderen helpt het verlies van botmassa, spiermassa en spierkwaliteit af te remmen. Dit heeft als gevolg dat het risico op vallen afneemt en dat ouderen fitter en zelfstandiger blijven.

  1. Adolescenten en kinderen

Krachttraining bij adolescenten en kinderen is vaak een gevoelig onderwerp, waarbij er veel voor- en tegenstanders zijn. Toch is krachttraining ook voor deze populatie gunstig. Hierbij dient er wel sterk rekening te worden gehouden met de leeftijd en rijpheid van het individu, maar zoals eerder vermeld is krachttraining veel meer dan enkel en alleen zware gewichten tillen.

  1. Sporters/atleten

Naast sport specifieke trainingen heeft krachttraining een gunstig effect op de prestaties van sporters en draagt het bij aan blessurepreventie.

  1. Revalidatie bij blessures

Ook in het kader van revalidatie is krachttraining een niet te missen onderdeel, mits de juiste aanpassingen worden gedaan, rekening houdend met de belastbaarheid van de patiënt.

Gebruiken wij het in de praktijk?

Bij Bodypoint maken wij dagelijks gebruik van krachttraining bij elke van de hierboven vermelde populaties.

Heeft u nog verdere vragen over dit topic contacteer ons gerust op info@bodypoint.be

Wie is Liam Marievoet?

Liesa

Ik ben Liam, een van de nieuwere gezichten binnen Bodypoint. Ik studeerde af als kinesitherapeut aan de VUB. 

Mensen begeleiden tijdens hun revalidatie en het hervatten van hun actieve levensstijl is mijn passie en dit zowel voor atleten, recreatief sporters als niet-sporters. Ik tracht hiervoor steeds te starten vanuit het verhaal van de patiënt om een gepast revalidatieplan op te stellen, waarbij een actieve revalidatie de rode draad is, aangevuld met de nodige manuele technieken.

Zelf heb ik een voorliefde voor krachttraining maar in het weekend kan je me ook al fietsend op het Scheldepad tegenkomen of in Buggenhoutbos tijdens één van mijn loopsessies.

Meer weten over Liam?

Maak een afspraak met Liam!